Winterpostelein wildplukoogst februari

Wat een heerlijk winterkruid is dit, ken je het niet? Veel mensen kennen postelein als een echte “oma groente”. Of een vreemd soort sla uit de natuurvoedingswinkel. Maar kijk goed in de natuur op plekken met zanderige grond, zoals in de duinen of op zanderige bosvlakte. Je ziet het daar in grote hoeveelheden groeien op dit moment. En het is zo prachtig frisgroen én lekker. Knip er gerust een maaltje vanaf, het groeit weer aan, maakt er eens een lekkere rauwe posteleinstamppot of salade mee. En ja, er is ook zomerpostelein maar daarover in de zomer meer!

Postelein heeft een vlezige structuur en iets naar citroen smakend vochtrijk blad. Kenmerkend voor de wilde groenten is de stevige smaak.

Postelein is een hele goede bron van vitamine E, glutathion, (een ontgifter en de moeder van alle antioxidanten genoemd) en alfa-linoleenzuur (omega 3 vetzuur die je alleen via voeding binnen kunt krijgen). Postelein is daarom een super krachtige wintergroente die echter niet van vorst houdt maar in zachte winters, zoals nu, welig tiert.

Postelein kan vooral ook goed helpen bij maag en leveraandoeningen maar ook bij hoest en artritis. Het is een enorme boost voor je weerstand! De plant wordt wereldwijd gegeten als rauwkost en ook als natuurgeneesmiddel.

Het verhaal gaat dat Gandhi er dol op was.

Recept postelein tonicum:

  • 2 handen vol verse gewassen winterpostelein
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 5 dl. Ciderazijn

Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje en laat dit 20 minuten op een vuurtje heel zachtjes koken. Zeef het en bewaar het in een schoon en uitgekookt flesje. Neem tweemaal daags een theelepel.

MEER WETEN OVER WILDPLUKKEN EN KRUIDEN VOOR JOUW GEZONDHEID?! Doe mee met de (ONLINE) jaartraining KRUIDEN & WILDPLUKKEN van Casa Natura. >>

Wetenschappelijke naam: Claytonia perfoliata

De voedingswaarde van 100 gram verse winterpostelein is:

Energetische waarde42 kJ
Koolhydraten1 gram
Eiwit1 gram
Vet0,2 gram
Vitamine C20 mg
Caroteen1,70 mg
Vitamine B10,06 mg
Vitamine B20,04 mg
Calcium130 mg
IJzer3 mg

Geef een reactie