Jaartraining Kruiden & Wildplukken

Kruiden & Wildplukken ‘Het jaar rond!’

Wil je meer weten over, en doen met, kruiden & eetbare wilde planten? Dan is dit de training voor jou! 

VERNIEUWDE jaartraining KRUIDEN & WILDPLUKKEN JAARTRAINING start na de zomer!

🌿 In de nieuwe opzet van de COMPLETE jaartraining gaan we in het voorjaar en in het najaar een aantal dagen organiseren waarin je intensief bezig bent en leert. De ochtenden zijn voor de wandelingen en het ontdekken en herkennen. We bereiden gezamenlijk de lunch met eetbare wilde planten van dat moment en de middag is voor verwerkingen met kruiden en wilde planten. Je kunt je nu inschrijven om in het najaar te beginnen!

Ontdek al het moois en gezonds in de natuur! Ga mee met de wandelingen/ workshops van de COMPLETE jaartraining of doe mee met de ONLINE kruiden & wildpluk training, dan ga je in jouw eigen omgeving kijken naar wat er op dat moment groeit. En dat hoeft helemaal niet ver te zijn. Waarschijnlijk groeit er in je tuin (onkruid!) of om de hoek al genoeg kruiden om te verwerken in je maaltijd! Je kunt elke maand instappen en het hele jaar rond gaan! Deze training is praktijk gericht op gezondheid (eten) en (genees)kracht uit de natuur met respect en liefde voor de natuur!

Leer elke maand, met de seizoenen mee nieuwe eetbare wilde planten, kruiden, struiken en bomen kennen. Welke kruiden je op dat moment kunt oogsten, en verwerken. Wat doen deze kruiden voor jou persoonlijk en je gezondheid. We kijken verder dan de standaard informatie, naar de kruiden zelf, hun betekenis en signatuur, voeding als je medicijn! 

Het is zo’n beetje een lijfspreuk geworden; “kennis van de natuur is liefde voor de natuur”! Want hoe super-wonderlijk zit onze natuur in elkaar en hoe gul is zij in haar overvloed, en hoe belangrijk is zij voor ons! Als je daar kennis van neemt kan het niet anders dan dat je anders naar de natuur gaat kijken en “liefs uit de natuur”, wordt “liefde voor de natuur”!!

🌿 Kruiden & wildpluk training ‘Het jaar rond’, is een kruiden en natuur cursus/ training die bestaat uit elke maand een schriftelijk deel, die als je deze elke maand in een map bewaard, aan het einde van het jaar een mooi boek vormt welke je altijd weer kunt nalezen en aantekeningen bij kunt maken. Je leert op je eigen tempo. En elke maand (11 x per jaar) is er de mogelijkheid om een praktijk deel die bestaat uit wandelen in de natuur, koken in de natuur en workshops, mee te doen als je de complete cursus meedoet. De cursus is heel praktijk gericht en je bepaalt zelf hoeveel studie uren je er in stopt. Elke twee weken ontvang je een update over een bepaalt kruid, een recept of een opdracht.

🍀 Vanaf juni 2022 kun je je inschrijven voor de jaartraining nieuwe vorm!! We gaan een aantal hele dagen in het voorjaar en een aantal dagen in het najaar de wandelingen en workshops buiten doen! We maken er een echte studiedag van met gezamenlijke lunch die we ook samen maken met o.a. eetbare wilde planten en bloemen! Extra leuk omdat je heel intensief bezig bent en veel gaat doen. De ene keer koken we op houtvuur buiten en de andere keer maken we een koude lunch met veel nieuwe recepten. Voor de data zie groep 2 onderaan deze pagina.

Onderwerpen:

 • Eetbare wilde planten, bomen en struiken
 • Elke maand nieuwe recepten
 • Geneeskrachtige en EHBO kruiden
 • Geur/ rook/ smudge kruiden
 • Kruidenmiddelen, kruidenolie en zalf, lichaams verzorging
 • Zaden, noten en wortels
 • Kruiden drogen conserveren, inmaken en maceraat maken
 • Zaaien, stekken en planten
 • Zeep, wasmiddel en olie voor huishoudelijk gebruik
 • Kruidentuin, voedseltuin en wild zaaien
 • Koken in de natuur
 • Verbinden met de natuur

Online training: Deze kruidencursus is een online “e-learning” training wat betekend dat je de cursus delen elke  maand met teksten in PDF krijg toegestuurd per mail, deze kun je printen en in een speciale map bewaren zodat je een mooi naslagwerk krijgt. Er zitten ook opdrachten bij, deze stuur je per mail weer in, als dat nodig is. Ook vragen stuur je via de mail of in de app/FB groep. Maar tevens staan de lessen online in een omgeving waar je kunt inloggen op deze website. Er is een online presentatie met een introductie in wildplukken en verschillende filmpjes via YouTube. Ook krijg je toegang tot de besloten Facebook groep waarin de onderwerpen worden besproken en waar je vragen kunt stellen. Hier kan je ook met andere cursisten tips en tricks uitwisselen. 

Samenvatting:

Elke maand krijg je nieuwe informatie over wat er nu in de natuur is. Er is altijd een: ‘’kruid van de maand’ waar we dieper op in gaan. Alle informatie die er is over deze plant wordt verzameld en we gaan ook op zoek naar het kruid. Eten, ruiken, proeven, thee of kompressen van maken. De inhoud stoffen onderzoeken. Wat zegt de tradities over dit kruid? Dit kruid zal je niet meer vergeten!

Workshop/ wandeling: Daarnaast is er elke maand (11 x per jaar) of nieuwe vorm 5 hele dagen, een praktijk deel/dag om of te gaan wandelen in verschillende gebieden, of we gaan iets maken. Kruidenpesto en saus, kruidenolie, wildekruidenthee of zeep en tandpasta, body-lotion. Calendula en smeerwortelzalf. Natuurlijk wasmiddel en reiniger. Smudge kruiden plukken we zelf en maken er smudge bundels van. Tijdens de wandelingen komen we eetbare en geneeskrachtige kruiden tegen in de natuur. ( Voor de data zie onder aan de pagina.)

Geef je nu op voor de start van de jaartraining: kruiden en eetbare wilde planten HET JAAR ROND!

Casa Natura bied de jaartraining al 7 jaar met groot succes aan! 

Kosten deelname:

Keuze 1: ONLINE jaartraining kruiden & wildpluk 12 maanden €295,00 euro per jaar! Klik hier om je op te geven! Het jaar rond €295,50 euro per jaar!!

Keuze 2: COMPLETE cursus, online delen 12 maanden per jaar. Met vijf praktijk dagen per jaar, kruidenwandeling, koken in de natuur en workshops (voor de data zie onderaan deze pagina). €595,00 jaar!  Meld je hier aan: het jaar rond>>

Keuze 4: COMPLETE jaartraining EXTRA, dit is de complete jaartraining met als extra elke maand een pakket met kruiden en benodigdheden om zelf aan de slag te gaan met de recepten in de jaartraining. Je kunt nu extra aan de slag met de kruiden die je elke maand ontvangt. Meld je hier aan: online extra>>

Wil je niet via de winkelmand aanmelden maar een factuur ontvangen? Stuur mij dan een mail: info@casanatura.nl

Agenda jaartraining: 2022/23 voor de bestaande groep (groep 1)

11 juli: kruidencursus deel JULI

14 (do) & 9 juli: EHBO kruiden wandeling. Castricum. Aanvang 10.00 uur.

11 augustus: kruidencursus deel AUGUSTUS 

(geen activiteit deze maand i.v.m. vakanties)

11 september: kruidencursus deel SEPTEMBER

24 september: nazomer kruidenwandeling, geur en rook-kruiden, kruidenbundels maken, zaden oogsten. Aanvang wandeling 10.00 t/m 12.00, lunch 12.00 tot 13.00 uur. Bereidingen met wilde planten: 13.15 – 15.15. In Bakkum/ Egmond. (groep 1; = 2 x een dagdeel, sept. Okt.).

11 oktober: kruidencursus deel OKTOBER

1 oktober: wandeling, thema herfst, noten, bessen en zaden, inmaken. We koken buiten op houtvuur, soep en … voor de lunch. Aanvang wandeling 10.00 t/m 12.00, lunch 12.30 tot 13.30 uur. Bereidingen met wilde planten: 13.45 – 15.45. (groep 1, 2 x een dagdeel, nov. & dec.).

11 november: kruidencursus deel NOVEMBER

11 december: kruidencursus deel DECEMBER

11 januari 2022: kruidencursus deel JANUARI

11 februari: kruidencursus deel FEBRUARI

25 maart: ontwakende natuur, wortels, rozetten. Velsen Zuid. Aanvang 10.30 uur. Geneeskracht uit de natuur, smeerwortelzalf, actieve kool en Zweedse kruidenelixer. Aanvang wandeling 10.00 t/m 12.00, lunch 12.30 tot 13.30 uur. Bereidingen met wilde planten: 13.45 – 15.45. Oostzaan en/of gedeelte binnen. (groep 1, 2 x een dagdeel januari & februari).

11 maart: kruidencursus deel MAART

11 april: kruidencursusdeel APRIL

11 mei: kruidencursus deel MEI

13 mei: paardenbloem, voorjaarskruiden, knoppen, vegan-pesto, thee maceraat. Aanvang wandeling 10.00 t/m 12.00, lunch 12.00 tot 13.30 uur. Bereidingen met wilde planten, natuurlijke SOP & ZEEP, tandpasta en meer.: 14.00 – 16.00. (groep 1, 2 x dagdeel maart/april)

14 mei: overvloed aan eetbare wilde planten thee, soep en brandnetelbrood. Aanvang wandeling 10.00 t/m 12.00, lunch 12.30 tot 13.30 uur. Bereidingen met wilde planten: 14.00 – 16.00. (Oostzaan). (groep 1 & 2 deel mei)

Agenda jaartraining: 2022/23 voor de vernieuwde opzet jaartraining 2022/2023 (groep 2)

11 juli: kruidencursus deel JULI

11 augustus: kruidencursus deel AUGUSTUS 

11 september: kruidencursus deel SEPTEMBER

24 september: nazomer kruidenwandeling, geur en rook-kruiden, smudge kruidenbundels maken. Aanvang wandeling 10.00 t/m 12.00, lunch 12.00 tot 13.00 uur. Bereidingen met wilde planten: 13.15 – 15.15. In Bakkum/ Egmond.

1 oktober: wandeling, thema herfst, noten, bessen en zaden. We koken buiten op houtvuur, soep en … voor de lunch. Aanvang wandeling 10.00 t/m 12.00, lunch 12.30 tot 13.30 uur. Bereidingen met wilde planten: 13.45 – 15.45.

11 oktober: kruidencursus deel OKTOBER

11 november: kruidencursus deel NOVEMBER

11 december: kruidencursus deel DECEMBER

2023

11 januari 2022: kruidencursus deel JANUARI

11 februari: kruidencursus deel FEBRUARI

11 maart: kruidencursus deel MAART

11 april: kruidencursusdeel APRIL

11 mei: kruidencursus deel MEI

13 mei: paardenbloem, voorjaarskruiden, knoppen, vegan-pesto, thee maceraat. Aanvang wandeling 10.00 t/m 12.00, lunch 12.00 tot 13.30 uur. Bereidingen met wilde planten, natuurlijke SOP & ZEEP, tandpasta en meer. 14.00 – 16.00. (april/mei)

14 mei: overvloed aan eetbare wilde planten thee, soep en brandnetelbrood. Aanvang wandeling 10.00 t/m 12.00, lunch 12.30 tot 13.30 uur. Bereidingen met wilde planten: 14.00 – 16.00. (Oostzaan).

20 mei: workshop natuurlijke SOP & ZEEP, tandpasta en meer. Aanvang 10.00 uur t/m 13.00, 13.15 t/m 14.15 tijd voor potluck lunch. middag: 114.30 – 15.30 wandeling.

11 juni: kruidencursus deel JUNI

11 juli: kruidencursus deel JULI

11 augustus: kruidencursus deel AUGUSTUS

11 september: kruidencursus deel SEPTEMBER

23 september: nazomer kruidenwandeling, geur en rook-kruiden, smudge kruidenbundels maken. Aanvang wandeling 10.00 t/m 12.00, lunch 12.00 tot 13.00 uur. Bereidingen met wilde planten: 13.15 – 15.15. In Bakkum/ Egmond. (groep 2.).

30 september: wandeling, thema herfst, noten, bessen en zaden. We koken buiten op houtvuur, soep en … voor de lunch. Aanvang wandeling 10.00 t/m 12.00, lunch 12.30 tot 13.30 uur. Bereidingen met wilde planten: 13.45 – 15.45. (groep 2).

11 oktober: kruidencursus deel OKTOBER

11 november: kruidencursus deel NOVEMBER

11 decmber: kruidencursus deel DECEMBER

Data hierboven zijn onder voorbehoud, en kunnen wijzigen ivm corona maatregels of andere gebeurtenissen.

Geef een antwoord