Schillen zijn goud!

Letterlijk, citroenen, sinaasappels, biologische dan wel!

Deze schillen hoef je namelijk nooit weg te gooien. Schil de bovenste laag schil er af (zonder het wit) en bewaar het voor in de thee, het smaakt heerlijk! Ook voor bij verse gember en kurkuma thee een aanrader, of met den…!

Je kunt deze schillen ook heel goed drogen voor later gebruik. Hang de schillen gewoon op aan een draadje op een warme plek. Rijg de schillen aan elkaar vast als een soort slinger en hang ze vervolgens op om te drogen. Je kunt de schillen ook glaceren met boter en suiker, snijd ze dan ik stukjes en kook ze 5 minuten in water. Vervolgens laat je ze wat opdrogen en doe ze in een pan met boter en suiker naar smaak. Laat het vocht verdampen maar niet aanbranden. Spreid ze uit op een plaat en laat ze indrogen, bewaar ze in een pot of blik. De schillen bevatten o.a. pectine (geleer middel) en flavonoïde dus ze zijn nog gezond ook!

Sinaasappelschil is een effectieve bloeddrukverlager. In China wordt het hier al duizenden jaren voor gebruikt. In aroma- en bloesemtherapieën wordt de olie uit sinaasappelschil wel gebruikt om klachten van depressie en overmatige zorgelijkheid te verlichten.

En tenslotte kun je ze aan je sopje toevoegen voor extra schoonmaakkracht, het reinigt en desinfecterend en het ruikt ook nog lekker! Hiervoor kan je ook de schillen van perssinaasappelen gebruiken, gooi ze gewoon in geheel in heet water en laat ze even staan. Hier kan je nog wat citroensap of azijn aan toevoegen en je hebt een heerlijk schoonmaakwater.

De etherische olie uit de schil werkt opwekkend!
Ik verwerk de gedoogde schil van zowel citroen als sinaasappel ook wel eens in de smudge. Een smudge stick is een kruiden bundel die je brand om de lucht te reinigen van energieën maar ook bacteriën en daar is sinaasappel etherische olie heel geschikt voor. Want dat is het, de schil van de sinaasappel zit vol met etherische olie als werkzaam bestanddeel.

Vroeger toen de mensen hun huis nog verwarmde met een vuurplaats gooide ze de Citrus-schillen op het vuur om het huis lekker te laten ruiken. Er bestaat zelfs een Italiaans huisparfum die bestaat uit houtvuur en citrus. Om een authentieke geur aan je huis te geven.

Ik schreef dit stukje op FB en ik kreeg heel veel reacties van mensen die ook allemaal een goede bestemming voor hun sinaasappelschillen hadden. Hieronder zet ik er een paar op een rijtje!

 • Stop de schillen in je schort (zak?) het ruikt zo lekker!
 • Doe ze in een glas water, laat even staan en je hebt heerlijk geurend en smakend water.
 • Droog ze in de oven op lage temperatuur. Bewaar ze in een pot voor later gebruik. Je kunt er ook poeder van maken in een koffiemolentje. Dat poeder kun je weer gebruiken in koekjes of cake.
 • Droog de schillen samen met die van citroen en mandarijn. (Eenvoudig ophangen) Stop ze dan met kaneelstokjes in een pot. Potpourri.
 • Snijd de verse schillen van citroen of sinaasappel in kleine stukjes en verwerk, in cake, wafels, koekjes, broodjes, fruitrepen, zonnebollen, rozijnenbollen, chocolade flikken.
 • Maak er marmelade van!
 • Sinaasappels of citroenen (1,5 kilo) heel dun schillen zodat je alleen het oranje (of geel) hebt en vervolgens in kleine stukjes snijden. Dan de sinaasappels verder pellen, meeste wit eraf halen en het vruchtvlees in stukken snijden. 2 kweeperen met schil en al in stukjes snijden en dit alles opzetten in 0,5 liter water, suiker naar smaak toevoegen. Laat dit  ca. 15 minuten zacht koken en vul er dan schone (uitgekookte) potjes mee af. Draai de deksel er op en laat ze 10 minuten op z’n kop staan. (De kweeperen zijn het geleermiddel, de meeste pectine zit in de schil dus het is wel belangrijk dat ze ook biologisch zijn.)
 • Droog de schillen in reepjes. Doop de helft in de chocolade.
 • Knijp een schilletje uit in een kaarsvlam je ziet het branden. Dit is de etherische olie.
 • Snijd een sinaasappel door de helft tussen de twee polen in. Haal dan voorzichtig de vrucht uit de schil en laat het middelste witte stengel zitten. Vul de sinaasappel voor de helft met olijfolie en steek de lont aan.
 • Strooi stukjes citroen of sinaasappelschil tegen insecten.
 • Gooi de schillen in de kliko tegen stank.

Natuurlijker leven met de jaartraining KRUIDEN & WILDPLUKKEN: schrijf je vandaag nog in met deze korting code voor €50 korting!!! KORTING50 Je betaald dan maar €145,00 ipv €195,00

Geef een reactie