Brandnetelzalf 2.0

Brandnetel zalf met twee kruiden maken

Dit bekende heilzame kruid heb ik uitgebreid behandeld in mijn boek “Gezondheid uit de natuur” en je komt wat te weten over het prikkende kruidje via de gratis introductie minicursus. (Aanvragen via de webshop)

Maar dit leuke recept wil ik nog wel met je delen naar aanleiding van een vraag die ik kreeg van een nieuwsbrief lezeres.

Hoe maak ik brandnetelzalf en kan dat samen met andere kruiden zoals duizendblad en weegbree?

In de praktijk vind ik het het makkelijkst om van elk kruid apart een olie maceraat te maken.

Dit heeft als voordeel dat ik het overal voor in kan zetten, puur als dat nodig is of gemengd met een andere olie al naar gelang het doel van de olie of zalf. Dit is ook gebruikelijk in de kruidengeneeskunde.

Daarom maak ik zelden combinaties van kruiden al in het maceraat proces.

In dit geval heb ik een recept gebruikt waarin dit wel het geval is en dat is met een reden natuurlijk. De weegbree in dit recept ondersteund de werking van de brandnetel en vult deze aan met haar zachtheid. Brandnetel is krachtig en stimuleert de weegbree is zacht en verzorgd. Een mooie combinatie dus! Dit betekend wel dat je bij deze zalf al van te voren een doel op ogen hebt. Je gebruikt deze zalf bij insecten steken en galbulten maar ook bij wonden en op een kompres. Het is een handig zalfje om in huis te hebben.

Zo maak je het:

50 ml biologische kokosolie (niet ontgeurt) of 50 ml biologische olijfolie (in dat geval 8 gram bijenwas)

20 gram brandneteltopjes

10 gram weegbreeblad

6 gram bijenwas of vegan wax

3 druppel lavendelolie

 

Was de kruiden en droog ze af, laat ze eventueel nog een dag op een theedoek liggen om verder in te drogen.

Snijd de kruiden fijn en verwarm ze samen met de kokosolie au-bain-marie (pan in een andere pan met water), verwarm tot maximaal 65 graden en laat vervolgens afkoelen.

Laat het nog een paar uur op een zacht vlammetje staan op lage temperatuur.

Zeef vervolgens de olie door een fijne zeef of een zeef met een kaasdoek erin. Giet de olie terug in een schone pan en verwarm nu (au-bain-marie) met de bijenwas erbij totdat de was smelt.

Laat de zalf afkoelen tot lobbig en roer de lavendel er door, vul vervolgens schone bruin glazen potjes ermee en label met een etiket met datum en ingrediënten!

Deze zalf bewaar je dus voor als je bent gestoken door insecten of zelfs door de brandnetel of als een kompres op wondjes.


Dit recept komt uit de cursus DE GROENE HERBORIST!

DE GROENE HERBORIST kruiden jaarcursus – CASA NATURA

Geef een reactie