Salvestrolen, de geneeskracht van bitter

Deze maand in de KRUIDEN & WILDPLUKKEN jaartraining staat de PAARDEBLOEM centraal. Het is het KRUID VAN DE MAAND en naar aanleiding van dit kruid gaat het elke maand over een inhoudstof, deze maand dus bitterstoffen en de stof die daarin zit de salvestrolen.

Naar aanleiding van de kanker remmende eigenschappen van voornamelijk de wortel en in mindere mate het blad van de paardenbloem krijg ik veel vragen. Dat dit niet zo makkelijk te beantwoorden is dat blijk wel want er gaat veel rond hierover op internet.

“Onderzoekers hebben deze groep fytonutriënten salvestrolen genoemd (salve is afgeleid van salvare dat redden betekent, strol is afgeleid van resveratrol, de eerste salvestrol), maar willen nog niet loslaten over welke fytonutriënten het precies gaat.

De veelal bitter of scherp smakende salvestrolen behoren in ieder geval tot de fytoalexinen, stoffen die door planten worden geproduceerd ter bescherming tegen schimmels, bacteriën, virussen, insecten en ultraviolet licht.[13] Deze fytoalexinen, die het afweersysteem van de plant vertegenwoordigen, zijn voornamelijk te vinden in de schil van vruchten, in zaden, bladeren en de buitenzijde van wortels; delen van de plant die met de stressor in aanraking komen.

Afhankelijk of de plant in contact komt met de stressor bevat het een kleine (basale) of grotere hoeveelheid fytoalexinen. Salvestrolen verschillen onderling wat betreft biologische activiteit, biologische beschikbaarheid, halfwaardetijd en water- of vetoplosbaarheid. Ze zijn natuurlijk, niet-toxisch voor gezonde cellen en komen voor in voedsel dat kanker helpt voorkomen. Veel traditionele medicinale kruiden hebben een hoog gehalte aan salvestrolen.”
Copyright (C) Orthokennis https://www.orthokennis.nl/artikelen/Bitter-is-beter,-een-introductie-tot-salvestrolen.

Uit bovenstaande tekst blijkt wel dat de groep niet zo makkelijk te omschrijven is en dat de hoeveelheid aanwezige salvestrolen in fruit en plantendelen sterk wisselen van samenstelling en kracht afhankelijk van waar en hoe ze groeien. Dus een recept of een standaardisering van b.v. paardenbloemwortel i.v.m. het behandelen van ziekte en of klachten is eigenlijk niet te doen, je kunt deze stof niet meten dus kan je niet weten hoeveel je nodig hebt en wat het resultaat is. Een tinctuur van paardenbloemwortel kan alle kanten opgaan en volgens dezelfde wijze bereid een heel ander resultaat geven. Een gezonde frisse paardenbloem kan zelfs minder salvestrolen bevatten dan een exemplaar dat vecht voor zijn leven.

Het geldt vanzelfsprekend voor meerdere kruidenmiddelen die je zelf maakt dat je niet precies kunt zeggen hoeveel er van een bepaalde stof inzit, dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Je kunt een product proberen en het resultaat bekijken en naar aanleiding daarvan de dosis aanpassen. In sommige gevallen wil je meer zekerheid.

In die gevallen combineer ik een traditioneel medicijn met gestandaardiseerde supplementen die een meetbare hoeveelheid bevatten.

”Salvestrolen zijn specifieke fytonutriënten (fytoalexinen) die vroeger volop in onze groenten en fruit voorkwamen, maar nu alleen nog in relevante hoeveelheden aanwezig zijn in biologische groenten en fruit. Fytoalexinen zijn plantaardige afweerstoffen die de plant beschermen tegen schimmels, virussen, bacteriën, UV-licht en insecten.

De plant maakt ze alleen in grotere hoeveelheden aan als dit noodzakelijk is. Aangezien gangbaar geteelde groenten en fruit worden bespoten met fungiciden en andere bestrijdingsmiddelen, hebben deze meestal een laag gehalte aan fytoalexinen. Dit is ongunstig voor de mens aangezien bepaalde fytoalexinen (salvestrolen genoemd) ons beschermen tegen kanker. Salvestrolen worden na opname in tumorcellen omgezet in een toxische stof waardoor de tumorcellen vernietigd worden (via apoptose). Het enzym dat hiervoor nodig is (het cytochroom P450-enzym CYP1B1) is actief in (pre)cancereuze cellen (alle typen kanker). Salvestrolen hebben een sterke tumorselectieve activiteit en laten de meeste gezonde lichaamscellen ongemoeid. Bovendien zijn salvestrolen niet toxisch, ook niet in hoge doseringen, en kunnen ze naast alle reguliere kankerbehandelingen worden ingezet.   

De hoeveelheid salvestrolen in voeding of supplementen wordt uitgedrukt in punten. De schaal van het puntensysteem is gebaseerd op een berekening van de hoeveelheid salvestrolen die in een historisch dieet van meer dan 100 jaar geleden voorkwamen. Die hoeveelheid is gelijkgesteld aan 100 punten. Door allerlei vernieuwingen in de landbouw en voedingsindustrie is het sindsdien hard bergafwaarts gegaan met de salvestrolen in onze voeding. Salvestrolen zijn geen homogene groep van chemische structuren; hun biologische activiteit wordt bepaald aan de hand van de manier waarop ze reageren met het CYP1B1 enzym om metabolieten te produceren van verschillende sterkte.

Daarnaast zijn salvestrolen niet alleen verschillend qua potentie maar onderzoek heeft ook aangetoond dat de combinatie van verschillende salvestrolen synergetisch kunnen werken. Van resveratrol (een natuurlijke fyto-oestrogeen die onder meer voorkomt in druiven en rode wijn, pinda’s, bessen, pruimen, sommige pijnbomen en in de schil van tomaten) is als eerste ontdekt dat het substraat is voor CYP1B1 en in tumorcellen wordt omgezet in het giftige piceatannol. De naam salvestrol is gebaseerd op deze ontdekking (salve betekent redden en strol is afgeleid van resveratrol). Uit nader onderzoek is echter gebleken dat resveratrol geen geschikte salvestrol is (geen goede dosis-respons curve) en daarom niet in voedingssupplementen met salvestrolen kan worden toegepast.

Resveratrol blijft een interessante voedingsstof omdat het diverse andere gezondheidseffecten heeft. Gelukkig zijn inmiddels meer dan twintig fytonutriënten (bioflavonoïden, carboxylzuren, stilbenen, stilbenoïden) in groenten, kruiden en fruit geïdentificeerd, die als gemeenschappelijke noemer hebben dat ze apoptose induceren in kankercellen na activering door CYP1B1.

Bronnen

Biologische geteelde groenten (groene groenten, artisjokken, asperges, waterkers, rucola, alle koolsoorten, pepers, avocado, gekiemde sojabonen, wilde wortelen, selderie, komkommer, spinazie, pompoen, courgette, aubergine); biologisch geteeld fruit (rode vruchten, olijven, bessen, druiven, appels, aardbeien, pruimen, vijgen, frambozen, mandarijn, sinaasappel, moerbei, peer, meloen, ananas, mango); biologisch geteelde kruiden (peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm, salie, mint, paardenbloem, rooibos, weegbree, rozebottel, mariadistel, meidoorn(bes), kamille, agrimonie, citroenverbena). 

Salvestrolen | Stichting OrthoKennis

Er zijn geen toxische effecten waargenomen bij het gebruik van salvestrolen, ook niet bij zeer hoge doseringen. Literatuur 1. Potter GA at al. Salvestrols – natural products with tumour selective activity. J Orthomol Med. 2006;21(1):34-36. 2. Tan HL et al. Salvestrols: a new perspective in nutritional research. J Orthomol Med. 2007;22(1):39-47. 3. Schaefer BA et al. Cancer and related case studies involving salvestrol and CYP1B1. J Orthomol Med. 2012;27(3):131-138. Terug

Via deze website kun je gestandaardiseerde salvestrolen aanschaffen, gebruik je CODE CASANATURA dan ontvang je 15% korting. Vitals, elke dag beter | Vitals Voedingssupplementen

Meer weten en DOEN met eetbare en geneeskrachtige kruiden?! Doe mee met de jaartraining KRUIDEN & WILDPLUKKEN! ONLINE jaartraining kruiden & WILDPLUK – CASA NATURA

Geef een reactie