japanseduizendknoop

Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop (Reynoutria japonica), de schrik van gemeentes, tuinders en huizenbezitters.

De plant is ergens in de laatste 100 jaar in Nederland terecht gekomen en deze knoop voelt zich prima thuis in de Hollandse bodem en zal zich daar ook niet zomaar laten verdrijven. Misschien hebben wij hem wel nodig!?

Want wat moet je er mee? Opeten! “can’t beat it eat it” is dan ook bij uitstek van toepassing op de Japanse buitenbeen.

De jonge stengels lijken wel een beetje op rabarber, ze smaken behoorlijk zuur, dus met wat suiker en wat andere kruiden zijn ze een lekkernij. In een appeltaart bijvoorbeeld, als compote of als limonade. Een supermakkelijk te maken siroop die in de zomer heerlijk verfrissend smaakt aangelengt met wat (bruisend) bronwater! En de deze duizendknoop is gezond!! In mijn boek lees je hoe je ook een medicijn van de plant kunt maken.

De Japanse duizendknoop groeit van oorsprong in het oostelijke deel van Azië. In Noord-Amerika en Europa is deze vaste plant een nieuwkomer (exoot) die het heel goed doet. 

Wat is er met deze plant aan de hand?        

De wortels groeien als kool! En niet een klein beetje, ze groeien door steen en asfalt heen. Huizenbezitters zijn er bang voor omdat hij door de muur kan groeien. In een tuin vermeerdert hij zich via het wortelstelsel. Een klein stukje van de wortel, of zelfs de stengel, kan weer uitgroeien tot nieuwe planten.

De wortels zitten stevig verankerd in de bodem en zijn niet makkelijk uit te graven. Juist omdat een klein stukje kan uitgroeien tot een nieuwe plant, kan de plant zich verspreiden via onkruidhopen, compost-bakken en groenafval. In Engeland is de plant verboden op straffe van een boete, in Nederland staat ze op de zwarte lijst.

Let op! Zorg dat je geen stukjes wortel of stengel verspreid! Groenafval van Japanse duizendknoop moet in de grijze bak of in een vuilniszak!

In het magazine KRUIDENTAAL, kun je in de ZOMEREDITIE mijn uitgebreide tekst lezen met recepten! Deze editie van 2023 is inmiddels uitverkocht)

CasaNatura.nl

Dit recept komt uit mijn boek ‘gezondheid uit de natuur’ er staan nog drie andere recepten met de Japanse duizendknoop in, en je lees alles over de bijzondere signatuur!

Duizendknoop limonade:

Vul een grote pan voor de helft met de in stukjes gesneden stengels en jong blad van de scheuten van de Japanse duizendknoop. Knip de stengel eenvoudig vlak boven de grond af.

Voeg water toe zodat de stukjes onder staan. Voeg het sap en de geraspte schil van twee biologische citroenen toe.

Voeg suiker of honing naar smaak toe, dat verschilt voor iedereen. Reken 800 gram voor zoet op ca 2 liter water. Breng aan de kook en laat circa 15 minuten zachtjes sudderen.

Giet dan het sap af door een zeef in schone uitgekookte flesjes. Draai de dop er op en zet de flesjes op de kop. Laat afkoelen.

Voor gebruik meng je deze limonade met (koud) bruisend bronwater, een schijfje citroen en een takje verse watermunt. Dit smaakt heerlijk fris zuur!

Geef een reactie