Rozemarijn zalf

Rozemarijn is een super veelzijdig kruid. Behalve het gebruik in de keuken kun je rozemarijn ook heel goed medicinaal inzetten. Een zalf van rozemarijn is een mooie doorbloeder. Zij stimuleert de doorbloeding en verwarmd dus is bij uitstek geschikt om een zalf van te maken voor winterhanden of koude voeten. Maar ook bij pijnlijke spieren en gewrichten is deze zalf toe te passen. In dit recept word de werking op de spieren nog extra gestimuleerd door de wijnruit tinctuur, niet noodzakelijk maar wel goed om te proberen bijvoorbeeld bij chronische pijn. En terugkerende spierpijn op een bepaalde plek.

Voor een potje van 30 ml

  • 30 ml olijfolie (biologische en koudgeperste)
  • 1 takje rozemarijn van ca 10 cm
  • 3 gram bijenwas of eco soy wax
  • 5 druppel wijnruit tinctuur
  • 3 druppels tarwekiemolie

Snij de rozemarijn met een scherp mes (niet met een schaar) in hele kleine stukjes. Doe het kruid dan samen met de olijfolie in een vuurvaste beker. Zet deze beker au-bain-marie op in een pannetje of in een babyflesverwarmer. Houd de temperatuur constant op 40-45 graden. Laat de rozemarijn nu een dag trekken. Laat hem nog een nacht staan en warm het de volgende dag weer op.

Zeef de warme olie door een zeef met een doek er in. Knijp de doek uit. Doe de rozemarijnolie weer terug in een schone vuurvaste beker en voeg de bijenwas toe, wacht tot het gaat smelten bij een lage temperatuur ca. 40 graden, veel roeren. Als de bijenwas is gesmolten meng je van het vuur af totdat de zalf al enigszins begint te stollen. Meng nu de tinctuur en de tarwekiemolie er door en giet in een schoon bruin glazen potje.

Etiketteer en vermeld de datum.

©casanatura

Geef een antwoord