Rozemarijn oogsten & stekken

Sommige kruiden laten zich goed stekken en zijn daarom ook zeer geschikt voor een voedselbos, je kunt ze makkelijk vermeerderen en vervolgens uitplanten en oogsten.

Dat lukt bijvoorbeeld goed met rozemarijn. Een heerlijk veelzijdig keukenkruid en meer!

Snoei van de houtachtige delen (stengels) van de plant na de bloeiperiode wat takjes. Snoei op zo’n manier dat de plant geen schade ondervindt maar juist voordeel heeft van het snoeien zodat hij weer opnieuw mooie zijtakken kan maken. De takjes die je snoeit zijn ongeveer 5 tot 10 cm lang. Haal de onderste blaadjes of eigenlijk zijn het meer naaldjes eraf, deze oogst gooi je niet weg maar daar kun je onderstaand recept mee maken! Snijd het takje onder de laatste bladoksel schuin af.

Neem kleine potjes en vul die met (moes)tuinaarde, steek de rozemarijntakjes aan de randen van het potje, druk de aarde goed aan en houd het vochtig totdat de eerste worteltjes verschijnen. Zet de potjes op een redelijk warme berschute plek, in de koude kas bijvoorbeeld of binnen in een koele kamer voor in het licht.

Als de stekjes wortelen kun je ze voorzichtig uit de potjes halen en verpotten in een grotere pot. Na een paar maanden plant je de rozemarijn dan uit in je tuin op een warme beschutte plek. Een kruidenspiraal is een goed plek voor rozemarijn, in de warmte van de stenen en met beschutting van wat andere planten om zich heen. Ze houdt van veel zon en kan toe met weinig water!

Rozemarijn is een smaakmaker en kan in allerlei gerechten verwerkt worden, rozemarijn met aardappeltjes uit de oven! Ook thee van rozemarijn is heerlijk.

Rozemarijn is een super veelzijdig kruid. Behalve het gebruik in de keuken kun je het kruid ook heel goed medicinaal inzetten.

Rozemarijnzalf:

Een zalf van rozemarijn is heerlijk voor spieren en huid. Zij stimuleert de doorbloeding en verwarmd de huid, het is bij uitstek geschikt om een zalf van te maken tegen winterhanden of koude voeten. Maar ook voor pijnlijke spieren en gewrichten is deze zalf toe te passen. In dit recept wordt de werking op de spieren nog extra gestimuleerd door de wijnruit tinctuur, niet noodzakelijk maar wel goed om te proberen bijvoorbeeld bij chronische pijn. En terugkerende spierpijn op een bepaalde plek.

Voor een potje van 30 ml

  • 30 ml olijfolie (biologische en koudgeperste)
  • 1 takje rozemarijn van ca 10 cm
  • 3 gram bijenwas of een andere wax, eco soy wax
  • 5 druppel wijnruit tinctuur (optioneel)
  • 3 druppels tarwekiemolie

Snij de rozemarijn met een scherp mes (niet met een schaar) in hele kleine stukjes. Doe het kruid dan samen met de olijfolie in een vuurvaste beker. Zet deze beker au-bain-marie op in een pannetje of in een babyflesverwarmer. Houd de temperatuur constant op 40-45 graden. Laat de rozemarijn nu een dag trekken. Laat hem nog een nacht staan en warm het de volgende dag weer op.

Zeef de warme olie door een fijne zeef met een doek erin. Knijp de doek goed uit. Doe de rozemarijnolie weer terug in een schone vuurvaste beker en voeg de bijenwas toe, wacht tot het gaat smelten bij een lage temperatuur ca. 40 graden, goed en veel roeren. Als de bijenwas is gesmolten roer je van het vuur af totdat de zalf al enigszins begint te stollen. Meng nu de tinctuur en de tarwekiemolie erdoor en giet in een schoon bruin glazen potje.

Etiketteer en vermeld de datum.

Gebruik: herhaaldelijk insmeren tegen pijnlijke spieren en gewrichten, nachts voor het slapen gaan tegen winterhanden en/of voeten, slaap dan met handschoentjes (wit katoen verkrijgbaar bij drogist) en sokken aan.

©casanatura

#cursus voedselbosJE

GEEF JE METEEN OP VOOR DE JAARCURSUS VOEDSELBOSje

Of schrijf je in voor een GRATIS weekdeel van deze mooie voedseltuin cursus!

#kruiden & wildpluk jaartraining

Geef een reactie