Magnolia siroop

Hier in Noord Spanje lijkt het of de lente is begonnen en de magnolia bloeit! Wat er eerst uitzag als een redelijk saaie boom zonder blad is nu getransformeerd naar een exotische boom met bloeiende tulpen. De magnolia wordt ook wel tulpenboom genoemd maar dat is niet correct het is een beverboom.

Je kunt ze tegenkomen in wit, roze en rood met allerlei schakeringen daartussenin. De roze bloemen zijn het lekkerste, ja! Je kunt ze eten, en reken maar dat ze bijzonder smaken. Licht bitter, met citrus tonen en heel licht pittig zoals gember. Je kunt ze rauw eten natuurlijk, ze zijn heel decoratief over een salade. Je kunt ze in de thee doen of in een glas water. Om nog langer van de bloemen te kunnen genieten kun je er limonade of likeur van maken. Zie de recepten hieronder!

Maar wist je dat…

Magnolia extract:

Magnolia uit een flesje dus. In de magnoliabloem bevinden zich twee werkzame stoffen magnoliol en honokiol, die een gunstig effect op je kunnen hebben. Met name de kalmerende werking bij angst en stress. Het verlaagt je cortisolniveau (stresshormonen). Daarnaast stimuleren deze stoffen de bescherming én een goede werking van de hersenen. Ook staat de magnolia bekend als een goede antioxidant. Magnolia extract kun je verkrijgen door het te laten marceren in alcohol of olie.

Magnolia in huid crème:

Magnolia voor je huid?
In verzorgingsproducten wordt vooral de heerlijke magnoliageur genoemd. Ook in parfums wordt het veel toegepast vanwege de heerlijke geur. In verzorgingsproducten lees je dat magnolia-extracten bewust worden toegevoegd vanwege het kalmerende en rustgevende effect. Bijvoorbeeld bij een hele gevoelige of geïrriteerde huid met veel roodheid.


Magnolialikeur:

Omdat de tere magnoliabloem in water goed haar smaak afgeeft maak ik het liefst een mengsel van alcohol en water voor deze likeur. In plaats van suiker neem ik honing wat zowel de smaak als de kleur ten goede komt. Neem wel een lichte en redelijk neutrale honing zoals acaciahoning. Zoek mooie roze magnolia bloemen die hebben de lekkerste smaak en een prachtige kleur.

Ingrediënten:

  • 230 ml alcohol van 96% (let op, wel consumptiealcohol)
  • 770 ml water
  • 400 gram witte suiker of 450 gram honing
  • bloemen van de magnolia naar smaak en wens c.a. 250/300 gram
  • naar smaak: plakje gember, 2 eetlepels citroensap

Bereiding:

Pluk de bloemen op een mooie droge ochtend, pluk ze altijd morgens. Verwerk ze meteen, scheur of snij de bloemen in twee, leg ze in een schone glazen pot, overgiet met het water. Laat dit 24 staan om in te trekken. De volgende dag giet je alles met bloemen en al in een pan, breng heel zachtjes aan de kook en zet meteen weer uit. Zeef nu de vloeistof door een fijne zeef met een doek erin. Giet het in een schone glazen pot samen met de suiker of honing en de alcohol. Voeg naar smaak gember of citroensap toe. Laat de pot nu op een koele plaats 6 weken trekken. Schud af en toe de pot zodat de suiker of honing oplost.

Na 6 weken kun je een glaasje proeven!

Magnoliasiroop:

Voor c.a. 1 liter.

  • 250 gram magnolia bloemen
  • 700 ml water
  • 450 gram suiker
  • 6 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel sinaasappel zest (biologisch)

Oogst de bloemen op een mooie droge ochtend, scheur of snijd de bloemen, was ze niet. Maak eerst het suikerwater door 700 ml water op te koken met 450 gram suiker. Laat het water zachtjes koken totdat de suiker helemaal is opgelost, laat afkoelen tot lauwwarm. Leg de bloemen in een glazen pot of kom en giet het suikerwater en het citroensap er overheen. Laat dit nu 24 uur staan trekken op een koele plek.

Zeef de volgende dag het suiker-bloemenwater door een fijne zeef met een doek erin. Giet de limonade in flesjes en gebruik meteen. Wil je het langer bewaren dan moet je het geheel weer even opkoken en heet in flesjes bottelen.

De limonade is heerlijk in water met ijsklontjes in bruisend water of over een toetje!

Variatie pittige siroop:

Laat de magnolia bloemen een dag en nacht staan in suikerwater met citroen.

250 gram bloemen 1 liter water 350 gram suiker. Kook dan het water met de bloemen op, dit heeft als resultaat meer kleur en smaak. Laat afkoelen en zeef. Kook weer op nu met toevoeging van een stukje gember en een stukje kurkuma in plakjes gesneden en een zakje saffraan.

Saffraan heeft net als magnolia rustgevende eigenschappen en het zou helpen tegen depressie dus als je nu nog niet vrolijk wordt van dit drankje! Laat alles nu 15 minuten doorkoken en giet die limonade heet in schone flesjes door een trechter met een zeef erin.

Deze siroop is iets pittiger en past ook bij andere gerechten, een cock- of mocktail misschien? Je kunt de limonade ook invriezen en als granita serveren. Giet het dan in een bak en zet in de vriezer, roer elke uur even door de limonade heen zodat je mooie kleine ijskristallen krijgt.

Magnolia azijn

Pak een kleine (weck)pot en vul die met gescheurde of gesneden magnolia bloemen. Druk goed aan! Vul de pot af met appel (of rijst) azijn. Binnen 24 uur heb je een mooie, roze azijn die heerlijk ruikt. Natuurlijk kun je de azijn een dagje langer laten staan maar zeef op tijd de blaadjes eruit. Gebruik bij een frisse salade met eetbare bloemen of frambozen.

Geef een reactie