Kruiden spiraal

Kruidenspiraal, een eeuwenoud gebruik voor het kweken van heilzame kruiden.
Behalve dat het spiraal een oeroud symbool is voor het leven, is het ook heel mooi om naar te kijken. Als je daar liefdevol je kruidjes in verzorgt kan het niet anders dan dat deze vorm zowel praktisch als magisch veel toevoegt aan de heilzame werking van je kruiden!
Zoek op “kruidenspiraal” en je krijgt tal van afbeeldingen van deze beproefde constructie, wie weet hoe oud dit gebruik al is!

Het kruidenspiraal is makkelijk zelf te maken, je hebt er niet al te veel grond voor nodig. Een paar vierkante meters voor of achter je huis is genoeg. Het kan misschien zelfs wel op een stevig balkon als je het niet te zwaar maakt?
Je zoek een geschikt stukje, zo dicht mogelijk bij je keuken is het makkelijkst. Je wilt wel een plek waar zon schijnt maar er mag ook een halfschaduw gedeelte zijn. Schept daar een beetje de boel door, verwijder eventueel tegels en als je gras hebt schep dat dan flink om zodat het straks het water goed doorlaat en het gras niet omhoog komt groeien op de laagte gedeelte.

Maak een buiten cirkel van steentjes, schep op het laagste punt een rond gat groot genoeg voor een emmer of bak waar je een soort mini vijvertje van gaat maken. Legt dan de (oude) stenen op zijn plek voor de spiraal. Begin bij de vijver en werk naar binnen. Stapel deze lijn op met stenen, tegels of wat je kan vinden/ wilt gebruiken. Stapel van het laagste punt ophoog naar het middelpunt zodat de spiraal oploopt omhoog. Stapel de stenen iets schuin naar binnen voor de stevigheid. Vul de hoge gedeeltes eerst met puin van stenen of bloempoten dan compost of stro tegen het weglopen van de aarde. Daar overheen schep je aarde en zand.

Beplant straks de kruidenspiraal met verschillende kruiden die je vaak zelf gebruikt. Zet Rozemarijn, Tijm en Salie boven op, in het midden de kruiden die van goed doorlatende grond houden zoals: Bieslook, Peterselie, Marjolein, Kamille, Kervel, Koriander, IJzerhard, Moederkruid, Duizendblad. Onderop in het natte gedeelte kun je Watermunt, Longkruid, Moerasspirea zetten. Pas op met andere soorten Munt, zij willen nogal gaan woekeren met de wortels net als Citroenmelisse, deze kun je deze beter in potten zetten.

Geef een reactie