Voorjaarspot met kleefkruid, vogelmuur en walnoten!

Wij kunnen natuurlijk niet wachten om naar buiten te gaan en de eerste kruidjes te zien groeien. Daarom alvast dit recept, want stamppot is nog winterkost maar met de vitaminerijke verse eetbare wilde planten erin proef je toch de lente al een beetje komen!

Voorjaars stamppot met kleefkruid, speenkruid, vogelmuur en walnoten!

Kijk wat je in je omgeving al of nog kunt vinden. Proef altijd een blaadje voordat je meer plukt. Soms in de winter, kunnen overblijvende plantendelen, erg bitter smaken. Als het te bitter is, laat ze dan staan en zoek een jongere plantjes op.
Pluk het speenkruidblad altijd voordat de gele bloemetjes gaan bloeien. De planten bevatten giftige protoanemoninen in alle delen die na de bloei vermeerderen zodat het niet meer aan te raden is om te eten.

 • Ingrediënten:
   1 kilo aardappels of aardperen
   350 gram kleefkruid toppen, speenkruidblaadjes, vogelmuur, veldkers.
   50 gram kraailook of daslook, fijn snijden
   2 uien
   1 eetlepel mosterd
   1 kop warme melk/ sojamelk (biologisch)
   30 gram boter/ kokosolie (biologisch)
   100 gram fijngehakte walnoten
   10 gram gehakte pijnboompitjes
   1 eetlepel kardemom zaden, peper en zeezout naar smaak
   100 gram vegetarische geraspte kaas.

Was alle groenten en laat goed uitlekken, snij ze grof. Snij de ui in kleine stukjes en fruit deze in de pan met olie. Laat afkoelen. Kook de aardappels tot ze kruimig zijn. Giet ze af. Stamp de aardappels tot puree met de melk, boter of olie, mosterd en breng op smaak met peper en zout. Meng dan de groenten, de walnoten, uien en als laatste de kaas er door. Warm eventueel even op als de stamppot teveel is afgekoeld.
Garneer met wat fijngehakte kruiden!

^ Kleine veldkers, kraailook, weegbree en bloemen van klein hoefblad.

Geef een reactie