De Berk

Berk

De blaadjes van de berk gaan zich straks in het voorjaar weer vormen, fris lichtgroen van kleur, zacht en fijn. Zij hebben helende eigenschappen. De jonge blaadjes kun je rauw eten, versnipper ze door de salade op brood of in de soep.  Gebruik ze om thee van te maken of roerbak ze als laatste mee bij een gerecht maar kook ze niet. 

TIP: Verzamel in het voorjaar de blaadjes om te drogen, om deze later in het jaar te gebruiken en geneeskrachtig in te zetten!

Berkenbladthee: Van Berkenblad wordt wel thee gemaakt tegen het vasthouden van vocht, ook gewrichtspijnen kunnen worden tegengewerkt door de vocht-, gif- en zuur afdrijvende eigenschappen van berk. Vaak wordt deze thee gebruikt in reinigende voorjaarskuren. Verzamel de blaadjes zodra deze uitbundig gaan groeien. Niet te veel, een paar blaadjes is genoeg. Ze helpen tegen voorjaars moeheid. Zijn urine afdrijvend maar dan zonder de nieren te belasten. Berkenblad helpt tegen nierbekkenontsteking en verbetert nier en blaas functies. Van oudsher wordt het gebruikt bij jicht en reuma.

TIP: Tegen reumatische klachten en rugpijn kan je kompressen van het blad maken. Neem dan twee schone vochtige doeken en leg de berkenbaadjes er tussen. Sla op de doeken of ga er met een deegroller over heen zodat het blad goed kneust. Breng dan aan als kompres. Het schijnt dat er vroeger ook wel kussens en bedden met berkenblad gevuld werden.

Historie: Nog even wat leuke wetenswaardigheden; vroeger werden er bezems voor huis en erf gemaakt van berkentakken. Deze bezems, buiten voor het huis gezet, werkten ook afschrikwekkend voor heksen…!  Diezelfde heksen echter gebruikte de bezems om mee door de lucht te vliegen. De takken van deze bezems werden verzameld in de winter (als de boom in slaapt en de sappen niet stromen). Ze werden gebonden met wilgentaken op een steel, vaak van een Es (die groeien mooi recht). De berkentakken zijn vrouwelijk, (water en stromen) de tak van de Es mannelijk (fallussymbool) en samen stonden zij voor vruchtbaarheid. Een mooi instrument dus om voor je deur te posten!

Al met al een echte levensboom deze Berk. Men zeg ook wel dat hij als voorbeeld stond voor de levensboom die in vele oude huizen over de deur van ijzer werd gemaakt, voor de sier, en geluk en vruchtbaarheid natuurlijk! 

Geef een reactie