Een aantal jaar geleden nam ik uit Limburg een grote zak met wilde kastanjes ook paardenkastanjes genoemd mee. Je herkent de wilde kastanje aan de grote bladeren in de vorm van een hand met vijf à zeven ‘vingers’. De kastanjes zelf zitten in een bolster met korte harde stekels. In de bolster zit meestal één ronde kastanje. Wilde kastanjes zijn niet eetbaar maar kun je wel uitstekend gebruiken om tinctuur of balsem van te maken, deze balsem helpt namelijk heel goed bij pijnlijke en vermoeide benen en tegen spataderen. Het werkt versterkend op de bloedvaten maar kan ook helpen bij reuma, jicht en stijve spieren. Daarnaast kun je van de kastanje, zonder de schil, waspoeder maken.
Van die zak met wilde kastanjes had ik een aantal over en zoals ik dat meestal doe met teveel of overvloed aan natuurlijke producten, die geef ik terug aan de Aarde. Ik legde ze aan het eind van de tuin tussen wat planten, half in de Aarde en maakte er een mooi offertje van. Ja, je mag moeder Aarde af en toe best bedanken! En na een jaar zag ik daar een viertal kleine Wilde Kastanjeboompjes opkomen, als stengels, nog totaal niet gelijkend op een boom maar ik herkende ze aan het blad. Geweldig dat ze gewoon opgroeide! Maar daar aan het eind van mijn tuin is nooit genoeg ruimte voor grote bomen en dus heb ik ze deze week verhuist naar een andere plek. En nu maar hopen dat de kleine stekjes uitgroeien tot mooie kastanjebomen, hoe geweldig zou dat zijn!? Als je dit zelf ook wilt doen, bedenk dan dat de zaden een koude periode moeten meemaken dus niet in huis opkweken maar gewoon buiten.
FEBRUARI: Deze tijd van het jaar is een goede tijd om, te snoeien en stekken te maken. Je kunt bijvoorbeeld nu heel makkelijk stekken maken van de Vlier. Je zoek een mooie Vlierstruik en snijd met een schaar of scherp mes een uitstekende tak, van ruim een meter, schuin af net boven de aanhechting. Zet deze stek nu met drie a vier ogen in de grond, houd vochtig, zet eventueel in een koude kas, hij zal snel wortels maken. Plant hem vervolgens uit op een stukje grond of in je tuin waar hij lekker licht staat. Met een paar jaar heb je een mooie Vlier waar je veel plezier van zult hebben want de bloesem in de lente is goddelijk, je kunt er thee, siroop, jam of olie van maken. En dan heb je ook nog de bessen in het najaar voor de vlierbessensiroop of voor bij de bramenjam!
Nog enkele stekken die je nu kunt maken zijn van:
- De Framboos, oude stokken snoeien en in de grond stekken
- Meidoorn
- Sleedoorn
- Rozemarijn
- Lavendel
- Aalbessen (‘rode besjes’)- houd 5 à 6 hoofdtakken- knip de zijtakken terug tot op 3 à 4 knoppen (ca 10 cm)- vervang elke 5 jaar eens een oude tak door een jonge grondscheut. Rode /Aalbessen, via afleggen of bind een zakje aarde om een oog punt van een lange tak zodat deze gaat stekken, maak dan los en zet ze in de grond. Deze methode kan ook bij:
- Salie
- Druiven
- Bramen
- Wortelstekken kun je nu maken door de wortels uit te graven, een stuk af te snijden en deze wortels weer op de delen in kleinere stukken en die in vochtige aarde of in bakjes zetten. Deze methode kan heel goed met:
- Munt
- Smeerwortel
- Mierikswortel
- Engelwortel
- Knopig helmkruid (bolletjes afbreken)
Heb je alvast wat te doen voordat je gaat zaaien. Waarvoor nog een tip: zaai komende maand met nieuwe maan voor extra groeikracht voor je zaailingen!