Tijm bij hoest en verkoudheid klachten

Verkoudheidsklachten horen bij de winter maanden, niets vreemds aan. Behalve dan, dat men tegenwoordig meteen denk aan het corona virus. “Heeft u verkoudheid klachten…? Blijf dan thuis…” En ga je er toch op uit met je kuchje of snotneus dan kun je nog wel eens lelijk worden aangekeken. Ook al voel je jezelf helemaal niet ziek en weet je dat een verkoudheid nou eenmaal hoort bij de winter, door de kou en omdat je weestand verminderd.

Maak deze tijmsiroop en je hoest meteen een stuk minder. Het helpt tegen een opkomende verkoudheid en de tijm en dadel zijn ook nog eens goed voor je weerstand. En tijm geeft moed! Dat kunnen we nu allemaal wel gebruiken.

Tijmsiroop

  • 1 kop gedroogde tijm
  • 5 koppen water
  • 2 kop gedroogde fijngehakte dadels of 1 kop dadelsiroop
  • 1/2 kop ijslandsmos

Doe de tijm met de dadels en het ijslandsmos met het water in een pan. Laat op een zacht vuurtje ongeveer 15 minuten koken. Zeef dan de siroop door een doek in een andere pan, knijp de doek goed uit. Zet nu de gezeefde siroop weer op het vuur en laat het heel iets inkoken. Giet deze siroop dan knal heet over in kleine schone (uitgekookte) glazen flesjes. Draai de dop erop en zet op de kop weg. De siroop is op deze manier lang houdbaar en je kunt in een keer meerdere flesjes maken. Eenmaal geopend bewaar je de flesjes in de koelkast.

Neem bij klachten van verkoudheid, keelpijn, hoesten of snotneus een aantal keer per dag een eetlepel van de siroop. Je kunt de siroop ook als basis of als een toevoeging voor je thee gebruiken. Doe dan een scheutje in een kop en giet er heet water of je favoriete thee overheen.

Tijm:

Als je de tijm kookt dan komt er een heel rijke geur vrij, de ruimte vult zich met de etherische olie van de tijm en heeft op zich al een verlichtende werking.  

Stomen met heet water waarin een aftreksel van tijm of een paar druppels tijmolie geeft verlichting voor de luchtwegen. Tijm staat ook bekend om zijn versterkende werking van het afweersysteem.

Bij hoest bij verkoudheid helpt tijmsiroop het slijm in de luchtwegen op te lossen en geeft het verlichting.

Thee van verse tijm kalmeert het zenuwstelsel en geeft rust tijdens stressperiodes. Ook bij misselijkheid kan tijm thee verlichting geven.

Dadel:

Dadels bevatten veel vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Vooral vitaminen uit het B-complex zijn goed vertegenwoordigd in de dadel. Vitamine B6, Vitamine B5, niacine (B3), vitamine A en riboflavine(B2), foliumzuur(B11) en thiamine (B1). Verder is dadel rijk aan de mineralen: kalium, mangaan en magnesium, ijzer, fosfor, zink en calcium.

Er zitten ook tannine in dadels, deze hebben een ontstekingsremmende werking. Door de vitaminen en mineralen zijn ze bijzonder geschikt om je weestand te helpen opbouwen.

Dus behalve zoet ook nog eens supergezond en de tijmsiroop wordt er echt veel lekkerder van.

IJslands mos

Dit bijzondere geneeskrachtige mos heeft vanwege de slijmstoffen die het bevat een verzachtende werking op de slijmvliezen. Ze werkt hoeststillend, prikkelverzachtend en ontkrampend op de luchtwegen.

Geef een reactie