Citroengele akkerhoningklaver

Op warme dagen verspreid deze klaver een honingzoete geur en zwermen de bijen er om heen vandaar de naam, in Latijns is Melilotus: mel, wat honing betekend en lotus: klaver.

De citroengele akkerhoningklaver staat nu in bloei. De citroengele bloemetjes kun je eten ze smaken zoet de geur is nog zoeter bijna bedwelmend. Maar je kunt er ook een heerlijk olie van maken. 🌼

Je legt dan de toppen, bloem en blad, in een schoon potje en overgiet dit met olie naar wens. Dit keer gebruikte ik zoete amandelolie. Na een aantal weken is de olie geel en ruikt zoet naar hooi, een heerlijke geur! ☀️

Deze olie gebruik je op de huid bij irritaties en ontstekingen, bij spataderen, spierpijn, het is ook een heerlijke olie om creme mee te maken of bodylotion de geur is zoet!


(Genees)krachtige werking:

De heerlijk geur van de akkerhoningklaver duid op de aanwezigheid van de inhoudstof cumarinen. De plant heeft behalve de geur ook een gunstige werking op bloedvaten en de lymfecirculatie. Ze heeft een ontsteking remmende werking op gewrichten en ook bij ontstoken wonden.  Verbeterd de doorstroming van het bloed en vaatversterkend.

In de volksgeneeskunde werden er ook wel kompressen van gemaakt bij ontstekingen en zweren. Plet hiervoor de bladeren tussen twee schone vochtige doeken. Laat intrekken en bedek er vervolgens de te behandelen plek mee. Bij gezwollen of uitgerekte aderen, spataderen, aderontstekingen. Bij restless legs, vermoeide of gespannen benen. Herhaal indien nodig.

De thee van bloemtoppen kun je ook gebruiken als medicinale thee bij darmkolieken, en darm/ onderbuik krampen, wordt ook gedronken bij trombose, tegen spataderen en is ontsteking werend.

De plant is licht giftig, dus ook hier geld weer dat te veel niet goed is, te veel, te langdurig gebruik wordt afgeraden. Ook wordt afgeraden om de honingklaver zelf te drogen. Het droog proces moet heel nauwkeurig gebeuren omdat anders giftige stoffen kunnen ontwikkelen.

Je kunt het kruid wel zelf drogen voor de geur, het ruikt heerlijk, hooiachtig, zoetig en deze geur werkt rustgevend! Het kan ook tegen hoofdpijn werken maar sommige mensen zouden er misselijk van kunnen worden of zelfs hoofdpijn van kunnen krijgen (waarschijnlijk door de cumarine).

De citroengele akkerhoningklaver is wel uitermate geschikt om olie maceraat mee te maken! Maak hier een zalf van en gebruik uitwendig. Ze heeft een ontsteking remmende werking op gewrichten en ook bij ontstoken wonden.  

Wil je meer weten over dit bijzondere kruid… wordt dan lid van de Kruiden #Update familie of schrijf je in voor de (online) jaartraining!

.


Citroengele akkerhoningklaver kan wel anderhalve meter hoog worden en bloeit de hele zomer door.

©casanatura, foto’s en tekst, dit artikel betref mijn persoonlijke mening na eigen studie en geen bewering of wetenschappelijk onderzoek. Uitspraken betreffende geneeskrachtige werking mogen niet verstrekt worden.

Geef een reactie