Varkensgras…

Varkensgras, voordat je het weet trap je er op. En dat is ook precies wat hij wil want het varkensgras is net zoals bijvoorbeeld de brede weegbree een ’tredplant’.🌿

Een tredplant is een plant die groeit op en vlak langs paden en wegen. Omdat daar meestal zand te vinden is en dit kruid houd van zand én omdat hij daar zijn zaden los laat na de bloei in de zomer.

Deze zaden worden meegevoerd door voetstappen. 🐾 Dat kunnen voetstappen van mensen zijn, denk maar aan ‘White man’s feet’, de naam die de inheemse Amerikaanse bevolking gaf aan de brede weegbree ook een tredplant, maar ook dieren lopen op deze paadjes en verspreiden zo de kleine zaden. Varkensgras is een supergezond kruid dat rijk is aan mineralen. Daarom gaat varkensgras bij mij altijd in de bottenazijn of in de botten en gewrichtenthee!

Thee maken van deze plant is makkelijk, je plukt het kruid in het seizoen (nu dus) en laat het drogen op een warme droge en donkere plek. Leg het blad met de stengels uitgespreid op een dunne doek, hang het nooit in bosjes op, dit staat leuk maar droogt niet goed en gaat snel schimmelen. Je kunt dit kruid ook gebruiken om verse thee mee te maken dan gebruik je 3 of 4 takjes in een kop met heet water en laat het 10 minuten trekken.

Dit is typisch zo’n kruid dat je graag in de (voedsel)tuin wilt hebben maar vaak voelt ze zich daar niet thuis en uiteindelijk groeit ze waar ze zelf wil, langs een paadje.

💚casanatura.nl


Groot heksenkruid of (ver)dwaalkruid.

Vreemde naam voor een teer bosbloemetje. Veel kruiden met een werking op het zenuwstelsel werden niet altijd even goed begrepen en kregen vreemde namen. 🧙‍♀️

Heksen waren de aangewezen personen om de schuld te krijgen van vergiftiging of hallucinaties. Want het schijnt dat het kruid daarvoor kan zorgen. Het is giftig dus niet opeten maar dat was je toch niet van plan. 😉

🌿Kruiden zoals deze zouden in de bekende heksenzalf hebben gezeten. Een zalf waar niemand eigenlijk het originele recept van heeft. Dus blijft het gissen. Maar een licht hallucinerende werking heeft het kruid vanwege zijn inhoudstoffen. Vandaar ook de naam ‘dwaalkruid’ of ‘verdwaalkruid’, je weet niet meer goed waar je bent of je gaat juist van ‘de gebaande paden af’ of ‘van je padje af’. Als je het kruid tegenkomt moet je even stilstaan bij je eigen pad.

Waar kom je vandaan waar ga je naartoe, wil je misschien een andere kant op? Dit kruid is een echt coach kruid. Als een kaart die je tegenkomt en je aan het denken zet. Verdwaal even van je gebaande pad. Maar het kan ook een bevestiging zijn van je huidige pad!

De geslachtsnaam is afkomstig van de tovenares Circe uit de Griekse mythologie ook een heks. De soortaanduiding is afgeleid van Lutetia, de Latijnse naam voor Parijs. Parijs stond ooit bekend als heksenstad!Ik vind het een bijzonder kruid en heb het opgenomen in de smudge bundel die ik afgelopen week heb gemaakt. Maar in een kruidenwis zou het ook een mooie zijn! 🌺

Grootheksenkruid vind je in het bos langs paden in de halfschaduw.

💚

Citroengele akkerhoningklaver

Op warme dagen verspreid deze klaver een honingzoete geur en zwermen de bijen er om heen vandaar de naam, in Latijns is Melilotus: mel, wat honing betekend en lotus: klaver.

De citroengele akkerhoningklaver staat nu in bloei. De citroengele bloemetjes kun je eten ze smaken zoet de geur is nog zoeter bijna bedwelmend. Maar je kunt er ook een heerlijk olie van maken. 🌼

Je legt dan de toppen, bloem en blad, in een schoon potje en overgiet dit met olie naar wens. Dit keer gebruikte ik zoete amandelolie. Na een aantal weken is de olie geel en ruikt zoet naar hooi, een heerlijke geur! ☀️

Deze olie gebruik je op de huid bij irritaties en ontstekingen, bij spataderen, spierpijn, het is ook een heerlijke olie om creme mee te maken of bodylotion de geur is zoet!


Geneeskrachtige werking:

De heerlijk geur van de akkerhoningklaver duid op de aanwezigheid van de inhoudstof cumarinen. De plant heeft behalve de geur ook een gunstige werking op bloedvaten en de lymfecirculatie. Ze heeft een ontsteking remmende werking op gewrichten en ook bij ontstoken wonden.  Verbeterd de doorstroming van het bloed en vaatversterkend.

In de volksgeneeskunde werden er ook wel kompressen van gemaakt bij ontstekingen en zweren. Plet hiervoor de bladeren tussen twee schone vochtige doeken. Laat intrekken en bedek er vervolgens de te behandelen plek mee. Bij gezwollen of uitgerekte aderen, spataderen, aderontstekingen. Bij restless legs, vermoeide of gespannen benen. Herhaal indien nodig.

De thee van bloemtoppen kun je ook gebruiken als medicinale thee bij darmkolieken, en darm/ onderbuik krampen, wordt ook gedronken bij trombose, tegen spataderen en is ontsteking werend.

De plant is licht giftig, dus ook hier geld weer dat te veel niet goed is, te veel, te langdurig gebruik wordt afgeraden. Ook wordt afgeraden om de honingklaver zelf te drogen. Het droog proces moet heel nauwkeurig gebeuren omdat anders giftige stoffen kunnen ontwikkelen.

Je kunt het kruid wel zelf drogen voor de geur, het ruikt heerlijk, hooiachtig, zoetig en deze geur werkt rustgevend! Het kan ook tegen hoofdpijn werken maar sommige mensen zouden er misselijk van kunnen worden of zelfs hoofdpijn van kunnen krijgen (waarschijnlijk door de cumarine).

De citroengele akkerhoningklaver is wel uitermate geschikt om olie maceraat mee te maken! Maak hier een zalf van en gebruik uitwendig. Ze heeft een ontsteking remmende werking op gewrichten en ook bij ontstoken wonden.  

Wil je meer weten over dit bijzondere kruid… wordt dan lid van de Kruiden #Update familie of schrijf je in voor de (online) jaartraining!

Citroengele akkerhoningklaver kan wel anderhalve meter hoog worden en bloeit de hele zomer door.

💚casanatura.nl


Geef een reactie