Zonder deo?

In het kader van de #Less soap challenge van oktober deel ik het stukje over de deodorant

Zweten en deo:

Hoe gaat het tot dusver zonder zeep?? Je huid word zachter en krijgt zijn natuurlijke beschermlaag terug, je hebt er zelfs minder omkijken naar want je hoeft en geen zeep te smeren en geen bodylotion te smeren! Bespaart geld en tijd! Gek dat je het niet eerder al gedaan had, toch? Maar we laten ons massaal gek maken door de industrie, fabrikanten willen ons laten geloven dat wij vies zijn en dat we stinken. En ons moeten wassen met zeep en sop en insmeren met deodorant want zweten… oei zweten is zo vies!! Ieuw ieuw!

Zweten is helemaal niet vies, zweten is gewoon nodig. Zweten is een natuurlijk proces dat je lichaam doet, net zoals je moet plassen en poepen zo moet je ook zweten en je lichaam weet het heus wel beter, dat is niet voor niets. Dat is geen proces dat je wilt tegenhouden want dat klinkt niet goed. Zweten reguleert je lichaams temperatuur en afvalstoffen verlaten via het zweet je lichaam. Ben je ziek of heb je (te) veel gedronken of medicijnen genomen dan ruik je dat extra, dan geur je anders omdat die afvalstoffen je lichaam verlaten via zweet.

In de natuurgeneeskunde valt deze ‘stinkende’ uitscheiding in het Reckeweg systeem onder ‘fase 1’;

De excretie- of uitscheidingsfase

De excretiefase is een inwendig reinigingsproces. Het opent de ‘sluizen’ van het lichaam door de reinigings- en uitscheidingsorganen en veiligheidskleppen op volle toeren te laten functioneren. Dit uit zich in verkoudheidsaandoeningen, niezen, zweten, slijmafscheiding uit neus, mond en keel, overmatig en dik traanvocht, braken, vaginale afscheiding, heftige en klonterige menstruatie, stinkende adem, onfrisse lichaamsgeur, puistjes, oorsmeer, overmatige huidtalg-productie, diarree, stinkende ontlasting, donkere en stinkende urine enz”.

Waarom zou je daar tegen in gaan?

Met een reguliere deodorant met aluminiumgebaseerde toevoegingen word er een soort gel prop in je zweetklier gevormd. Dit voorkomt dat je kunt zweten. Toxische stoffen kunnen je lichaam niet verlaten, tegelijkertijd smeer of spuit je toxische stoffen op je huid die het lichaam binnen dringen. Je doet nu dus twee dingen, je kunt niet meer gif uitscheiden en je neem tegelijkertijd meer gif op in je lichaam. Dat klinkt niet goed.

In bijna alle deodoranten zitten aluminiumgebaseerde toevoegingen ook als er op staat “soft, extra zacht, natuurlijk” etc etc. Het moet er echt op staan dat het er niet inzit anders zit het er wel in. En wat geeft het, het zijn beweringen dat deze stof borstkanker zou kunnen veroorzaken. De industrie heeft toen zelf een onderzoek uitgevoerd naar hun eigen producten en ze… ok bevonden. Ja zo een onderzoek zitten we niet op te wachten en stoffen die discutabel zijn ook niet. Mijn advies? Niet gebruiken. Zweet je erg zorg dan dat je je regelmatig wast met water onder je oksels.

Aluin:

Mocht je ernstige hinder ondervinden van het zweten dan kan je kiezen voor aluinsteen dat is een natuurlijk mineraal wél een aluminiumsoort, maar een ander soort aluminium dan de aluminiumzouten uit anti-perspiranten. Kalium Aluin is namelijk een natuurlijk mineraalzout. Het maakt ook een dun laagje op de zweetklieren waardoor deze minder kunnen uitscheiden.

DIY:

Je kunt ook zelf een deo-zalfje maken van:

  • 50 gram kokosolie
  • 10 gram baking soda
  • 10 gram arrowroot (natuurlijk bindmiddel, optioneel)
  • 3 druppels lavendelolie (biologisch)

Dit alles meng je op kamertemperatuur door elkaar, bewaar het in een glazen potje en smeer je huid met een druppeltje in onder je oksels. Wel eerst even uitproberen want niet iedereen kan tegen baking soda sommige mensen krijgen er jeuk van.

Hopelijk vind je een voor jou goede oplossing, mijn ervaring is dat het stinken nogal meevalt als je er op let, maar ik zou je adviseren als je zweet wel erg ruikt, ga eerst eens goed doorspoelen met water en thee. Neem bijvoorbeeld 3 x daags een kop brandnetelthee of paardenbloemthee. Een goede reinigende en vochtuitdrijvende thee, wel altijd genoeg water hiernaast blijven drinken. Neem avonds een voetbad met een beetje Keltisch zeezout en heermoes, salie of rozemarijn, goed voor de doorbloeding en via je voeten zweet je ook.

Succes!

©casanatura 2019

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie