Wildplukpesto van hondsdraf / look zonder look

Hondsdraf:

Dit plantje heeft behalve een aantrekkelijk uiterlijk ook een sterke smaak, iets bitter veel kruidachtige smaak en een soort van umami, heerlijk vindt ik. Daarnaast zijn de naar paars kleurende blaadjes en de bloemetjes zeer decoratief. De bloemetjes smaken verrassend genoeg heel zoet.

Vroeger werd hondsdraf gebruikt ipv hop bij het bierbrouwen naast de kruidige smaak en het bitter heeft het een zuiverende werking op de drank. Het wordt ook nu nog gebruikt om troebel geworden dranken helder te maken en in kruidenwijn of likeur. Hondsdraf (aftreksel maken) helpt inwendig tegen keelpijn, hoesten en ademhaling problemen en wordt ook gebruikt (net als hop) tegen depressie. Olie van hondsdraf of kompres wordt gebruikt voor borstklier problemen. Het wordt in melk gekookt voor kinderen en een sterk aftreksel kun je gebruiken om mee te spoelen bij mondklachten. Hondsdraf kan je heel divers eten, lekker pittig in een salade of door een dressing, pesto of kruidenboter. Pluk alleen de topjes zodat de korte worteltjes blijven zitten en weer verder kunnen groeien.

Recept Hondsdrafpesto ingrediënten voor 1 potje pesto:

  • ca. 50 gram (twee handen vol) hondsdraf
  • 25 gram (een hand vol) brandneteltoppen
  • 50 gram Look zonder look blad
  • 50 gram walnoten
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • scheutje balsamico azijn

Pluk de hondsdraf liefst als ze nog jong zijn, gebruikt het hele steeltje met de blaadjes en bloemetjes houd eventueel wat van de paas kleurige blaadjes en bloemetjes achter voor garnering, kleur voegt ook veel toe aan je eten! Rooster de walnoten even in een droge pan tot ze heel licht gaan kleuren en laat ze afkoelen en hak ze klein. Was de hondsdraf, look zonder look en de brandnetel, dep ze droog en snij ze heel fijn, doe ze samen met de walnoten in een vijzel of doe ze zo in de keukenmachine met olie zodat ze goed kunnen mengen. Voeg peter en zout naar smaak toe evenals een scheutje azijn. Meng in de vijzel of keukenmachine tot een smeuïg geheel.

Heerlijk door de pasta met groene groenten zoals een preitje en courgette met wat paarse blaadjes als garnering! Ook heel lekker voor bij geroosterd zuurdesem brood of vers landbrood.

20160406_154834

Geef een reactie