Na de wintermaanden verschenen in maart alweer de eerste plukjes groen in de bloementuin. De wilde bloementuin die er niet meer uit zag als een bloementuin maar wel als heel wild! Niet bijzonder hoog als een oerwoud maar wel bijzonder wild in die zin van niet netjes. Daar heb ik dan ook wel de nodige commentaar op gehad, zo van: “nou jij hebt nog wat te doen”… of mensen vonden het op zijn minst maar een dorre boel. En dat was het ook wel natuurlijk want ja zo is de natuur nou eenmaal in de winter, in slaap. Wat overblijft zijn de afgestorven stengels van het vorig jaar, geraamtes van wat ooit mooie blije bloemen waren die gehavend en gedroogd de winter hebben doorstaan. En in plaats van de keurige onderhouden doorsnee (sier) tuintjes met hier en daar wintergroen is zo’n wilde tuin wel wennen ja. Maar als je uitlegt dat die dorre stengels nou eenmaal de natuur is die zijn gang gaat voor een reden dan krijgen mensen meer begrip.
De natuur weet namelijk zelf wat goed voor haar is en als zij die stengels zo lang mogelijk wilt laten staan, dan geloof mij maar, is dat het beste voor haar. Het is namelijk bescherming voor de grond zelf tegen weersomstandigheden. Het is voor de dieren die nog wat bescherming en voedsel er onder kunnen vinden en het is de overwinter plaats van vele insecten waaronder vlinders en bijen. Het is ideaal als de stengels in het voorjaar op de grond vallen en weer opgaan in de grond in de natuur dan heb je ook de hele onnatuurlijke cyclus niet van; snoeien, groenbak, afvalverwerking en een kale grond die je vervolgens moet beschermen en voeden…
Nadat het nieuwe groen behoorlijk begon te groeien en de temperatuur opliep hebben we alle stengels zo klein mogelijk gemaakt en verspreid over de tuin. Nieuwe paden gemaakt met wat hooi en her en der wat nieuwe stekjes en zaadjes geplant. En er kwam hulp, want als je zo aan de praat raakt worden mensen enthousiast en er werd samen gras bestreden!
Hieronder een filmpje van een overwinteraar die hopelijk ooit nog in onze tuin gaat wonen!
Klik hieronder voor het filmpje van het orangetipje: