Meidoorn / Haagdoorn

Een prachtige “gewone” struikachtige boom die in het voorjaar bloeit met heerlijk geurende bloesem en in het najaar mooie rode besjes (niet gelijkend op de Rode bes) draagt. Meidoorn ook wel Haagdoorn genoemd en in veel oude kruidenboeken ook onder die naam te vinden is of onder de Latijnse naam: Crataegus Monogyna en behoort tot de familie van de Rosaceae.

Het schijnt dat Meidoorn al meer dan duizenden (10.000) jaren in onze omgeving groeit en wordt gegeten. Er zijn archeologische vondsten gedaan waarbij de zaden van de Meidoorn zijn gevonden. Alles van de Meidoorn is eetbaar en de struik is gelukkig vrij algemeen en zaait zich makkelijk uit in het wild, met dank aan de vogeltjes die de bessen ook lekker vinden. Dus onthoud bij het plukken van de bloesem of de bessen, minimaal 1 op 25 aanhouden, 1 voor jou 25 voor de natuur!

De blaadjes in het voorjaar zijn rauw eetbaar in de salade. De bloesem en het blad kan in de thee of drogen voor later gebruik. Ook kun je er olie van trekken, goed voor de bloedsomloop in het algemeen. Meidoorn is goed voor het hart en de doorstroming van bloed! De bessen in het najaar moet je eerst even proeven, als ze licht zoet en zurig smaken zijn ze goed om te plukken. Je kunt ze verwerken in gelei, jam of compote, meekoken en de pitjes verwijderen.

Je kunt er ook een soort ketchup van maken eentje met een klein beetje suiker en veel vitamine c! Ook de pitjes zijn eetbaar, je kunt ze drogen en vermalen tot meel en vervolgens verwerken in een brood of gebak recept.

Magie: Meidoorn werd in veel oude culturen vereerd, ga maar na, zo een mooie bloeiende en vruchtdragende boom is een dankbaar object. De bloesemtakken werden verwerkt in huwelijks boeketen en staan als je ze aan geliefde geeft voor liefde en trouw maar in huis zet je ze beter niet want dan gold het als een voorspeller van dood.

Recept: Meidoorn ketchup

  • 500 gram bessen
  • 300 ml azijn
  • 75gram suiker/honing/agavesiroop
  • zout (naar smaak)
  • 6 ml piment

 

Kook de bessen zachtjes ongeveer 15 minuten in de azijn. Druk dan het mengsel door een zeef of draaizeef. Doe het weer terug in de pan en voeg de rest van de ingrediënten toe. Verwarm nog eens. Bewaar in afgesloten gesteriliseerde flesjes.

©casanatura 2016

meidoorn

Geef een reactie