Vlierbessen – siroop

De Vlier is een van de meest rijke bomen (soms meer struikachtig). In het voorjaar bloeit ze met prachtige bloesem schermen en van de vlier bladeren kun je een aftreksel maken voor pijnlijke plekken of bij zweren. De vlier heeft een krachtige antivirale en weerstand verhogende werking. In vroegere tijden werd de vlier als magische boom vereerd en het gebruikt van de vlier gaat ver terug van voor onze jaartelling.  Wees dus altijd respectvol naar de vlier, pluk zorgvuldig en niet te veel. En zie je de mogelijkheid om de vlier te stekken en te planten doe dat dan want van de vlier bomen kunnen er niet genoeg zijn!

Let op: de grootte grove vlierbes trossen waar veel groene bessen aan zitten (zo wie zo geen trossen met groene bessen) en die aan een groene of enkele stengel (kruidvlier) groeien, niet plukken! En nooit rauw eten, eerst koken en pitjes er uit!

Hier nog een keer mijn recept voor medicinale vlierbessensiroop. 

Ca. 500 gram Vlierbessen na de pluk wassen dan van de steeltjes ritsen in een pan opzetten met een bodem water zodat de bessen net onder staan. Toevoegen naar smaak op een 500 gram bessen, fijngesneden: kleine gemberwortel (c.a. 70 gram), 2 kleine kurkuma worteltjes, (c.a. 50 gram), sap van 1 biologische citroen en een kaneelstokje. Gebruik honing of palmbloesem suiker (amanprana) of bio rietsuiker/ agavesiroop naar smaak. (c.a. 200 gram) Alles zachtjes laten koken c.a. 30 min. Druk dan door een fijne zeef doen, goed uitknijpen.  Giet het sap zo heet mogelijk, eventueel breng je hem nog even aan de kook. Giet dan in uitgekookte flesjes en sluit ze heet af.
Vergeet het etiket niet!

Gebruik: Giet een bodem siroop in een kop en vul aan met heet water. Zo heet mogelijk opdrinken. Dit werkt supergoed bij kou, vermoeidheid, griepachtige verschijnselen.

©casanatura2016

vleirbessen s

Geef een reactie