Lijnzaad masker

Lijnzaad is gezond voor lichaam en geest. Lijnzaad bevat veel slijmstoffen die je slijmvliezen, tot en met je darmen, helpen verzorgen. Daarnaast bevat lijnzaad alfa-linoleenzuur, een essentieel omega 3-vetzuur. Vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking, die dan weer je hart- en bloedvaten en gewrichten kunnen beschermen. Ze hebben een positief effect op je immuunsysteem en zijn van belang voor gezonde hersenen. Ook heel fijn! Lijnzaad heeft ook een positief effect op huid en nagels zowel van buiten als van binnen uit.

In lijnzaad zitten fyto-oestrogenen. Dit is een groep stoffen die planten aanmaken en die veel lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dat is weer fijn voor vrouwen in de overgang die vaak een tekort oestrogeen hebben. Het blijk een regulerende werking te hebben op het eigen oestrogeen.

Let wel op als je lijnzaad gaat eten dat je altijd HEEL lijnzaad neem en niet het gebroken lijnzaad. Gebroken lijnzaad oxideert heel snel en voordat je het weet ze je jezelf te vergiftigen met vrije radicalen in plaats van de gezonde eigenschappen van lijnzaad op te nemen.

.

Ten tweede, kneus het hele lijnzaad eerst voordat je het eet of op je huid gebruikt. Dan pas komen de goede stoffen die in het zaadje zitten vrij! Eet je heel lijnzaad dan komt het er aan de andere kant precies zo weer uit.

Om optimaal effect te hebben van het lijnzaad, kneus je zelf de zaadjes in een koffiemaler en zet ze dan in, ongeveer de helft van het volume, water om te weken. Laat het een paar uur staan, of desnoods een nacht en eet het dan de volgende ochtend op. Bijvoorbeeld door de yoghurt.

Dat geldt ook voor een zuiverend masker van lijnzaad

lijnzaad, huid, gezondheid,

Lijnzaadmasker:

Neem heel lijnzaad en kneus de zaadjes zelf in een vijzel of koffiemolen, meng er ongeveer 1/2 deel heet water, net van de kook af door. Laat het staan afkoelen en intrekken leg er een schoteltje of dekseltje op. Er gebeurd nu wat met het lijnzaad het gaat zich uitzetten en er vormt zich een mega gezonde slijmerige massa.

Als het lijnzaad voldoende is afgekoeld maar nog wel warm, maak je gezicht schoon met warm water, droog goed af. Breng het lijnzaad aan op je huid als een masker en laat het c.a. 15 minuten zitten, ontspan. Spoel dan het masker grondig af en doe wat je normaal doet breng eventueel een dag of nachtcrème aan.

Heeft je huid meer voeding nodig of heb je een hele droge huid dan kun je dit masker maken met een scheutje lijnzaadolie, wat overigens ook heel gezond is om te eten.

Heb je een vette of onzuivere huid meng het masker dan met een beetje verse aloë vera gel.

Geef een reactie