BERK

De blaadjes van de berk die zich straks in het voorjaar weer vormen, lichtgroen van kleur, zacht en fijn, hebben ook helende eigenschappen. De jonge blaadjes kun je rauw eten, versnipper ze door de salade op brood of in de soep.

Gebruik ze om thee van te maken of roerbak ze als laatste mee bij een gerecht maar kook ze niet.

Verzamel in het voorjaar de blaadjes om te drogen, dan kan je deze later in het jaar altijd gebruiken om geneeskrachtig in te zetten!

Berkenbladthee: Van Berkenblad wordt wel thee gemaakt tegen het vasthouden van vocht, ook gewrichtspijnen kunnen worden tegengewerkt door de vocht-, gif- en zuur afdrijvende eigenschappen van berk. Vaak word de thee ook gebruikt in reinigende voorjaars kuren.

Verzamel de blaadjes straks in het voorjaar om te drogen zodat je het hele jaar in huis hebt. Gebruik niet te veel, een paar blaadjes is genoeg. Ze helpen tegen voorjaars moeheid. Zijn urine afdrijvend maar dan zonder de nieren te belasten. Berkenblad helpt tegen nierbekkenontsteking en verbetert nier en blaas functies. Van oudsher wordt het gebruikt bij jicht en reuma.

Geef een reactie