Eenvoudige heilzame zeep maken

Eenvoudige zeep

Vorige week besloot ik op het laatste moment om bloemenzeep te maken ipv olie.

Je eigen zeep maken is heerlijk en je kunt zoveel variaties maken, daarnaast ziet het er ook nog supermooi uit!

Dit is de eenvoudige manier, dus je hoeft niet met loog aan de gang. Je kunt een goed stuk olijfoliezeep nemen, Marseille zeep of Aleppo zeep van minimaal 70% olijfolie gemaakt.

Dit neem je als basis, je kunt bloemen of kruiden toevoegen naar wens en naar het doel waar je het voor wilt gebruiken.

Op de wandelplek stond veel zeepkruid, het plantje waar vroeger zeep van gemaakt werd, de bloemen hebben we gebruikt om de zeep te verrijken.

Behalve mooi ook heilzaam en ze ruiken heerlijk. Daarnaast gingen er bloemetjes van het geel walstro in. Een echte heerlijke geur, met rustgevende etherische olie geurend naar zoet hooi.

Je kunt ook kruiden gebruiken die voor jouw een speciale betekenis hebben. In dat geval kun je jezelf elke keer als je je wast met deze zeep eraan herinneren wat je intentie is!

Dus maak jezelf krachtiger met een krachtig kruid of zuiver je lichaam en geest met salie. Je kun jouw kruid en jouw intentie gebruiken hoe je wilt!

Pluk wat ingrediƫnten en maak de zeep rustig thuis het is een leuk werkje en je kunt het recept aanpassen naar jou smaak.

Ik geef je twee voorbeelden. De eerste een persoonlijke favoriet met verzachtende en verzorgende bloemen. En de tweede als antiseptische zeep die ook erg geschikt is voor een ontstoken huid, vette huid of eczeem huid. Deze zeep droogt je huid niet uit.

Recepten:

Bloemenzeep:

150 gram olijfoliezeep vlokken of geraspt

0,5 dl water

2,5 eetlepel olijf of amandelolie

2 eetlepels gedroogde rozenblaadjes

2 eetlepels gedroogde goudsbloem blaadjes

2 eetlepels zeepkruidbloemen vers

3 druppels biologische etherische lavendelolie

Antiseptische zeep:

150 gram olijfoliezeep vlokken of geraspt

0,5 eetlepel olijf of amandelolie

1 theelepel etherische Tea tree olie

15 druppels etherische olie van tijm

1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn

Rasp de zeep boven een glazen kom of in een pan en voeg het hete water toe. Laat de pan op een laag vuur warm worden net zo zodat de zeepvlokken oplossen in het water. Haal de pan dan van het vuur en laat wat afkoelen, voeg dan de (gedroogde) bloemen naar wens toe of de etherische olie. Meng alles goed door elkaar met een metalen lepel.

Giet dit dan in een vierkanten vorm of in kleine vormpjes. Decoreer eventueel met kruiden of gedroogde bloemen naar wens.

De zeep moet nu minimaal een week staan om in te drogen. Controleer regelmatig hoe het er voor staat het kan ook twee weken duren. Als de zeep droog is snij je hem in mooie stukjes of haal je ze uit de vorm. Dit kan omdat de zeep krimpt en vanzelf loskomt uit de vorm.

Copyright Casanatura.nl 2023

Makkelijke zeep met vers walstro

Geef een reactie