Zilverschoon

Een klein en onopvallend kruidje welke mij ook niet was opgevallen terwijl hij vlak bij mijn tuin langs de weg groeit! Je loop haar zo voorbij, maar toen ik haar eenmaal ontdekt had heb ik een stekje genomen van tussen de tegels, want veeleisend is ze niet. En een mooi plekje gegeven in de kruiden spiraal. Daar heeft ze het enorm naar de zin en krijgt al verschillende nakomelingen dus dat wordt oppassen!

Zilverschoon is een plant uit de Rosaceae familie en ze lijkt enigszins wat op de aardbei ook zoals ze stekken maakt maar in plaats van witte komen er gele bloemetjes aan en het blad is heel anders, gezaagd en veelvuldig geveerd en de onderzijde heeft echt een zilveren glans vandaar de naam. De jonge scheuten kunnen rauw gegeten worden of verwerkt in groenteschotel/ roerbakken en ook de wortel is eetbaar, deze dan in het najaar uitgraven en de kleine jonge stekken laten staan. Wortels kun je zo eten of laten drogen voor meel of pap. Pluk het blad en de bloemen kort voor of net in de bloei voor gebruik als medicinale thee. Je kunt ze ook drogen, op een warme donkere plaats met voldoende ventilatie.

Zilverschoon bevat: looistoffen, bitterstoffen, slijm, hars, flavonoïde en wordt gebruikt tegen diarree, dan een afkooksel maken en 3 keer per dag een kopje drinken. Ook werkzaam tegen menstruatie klachten, maag en darmkrampen, te veel maagzuur en bij aandoeningen van de ademhaling wegen. Bij ontstekingen of irritaties in de mond een aftreksel maken om mee te gorgelen zo heet mogelijk meerdere keren per dag.

©casanatura 2016

Afbeelding1

 

 

Geef een reactie