Olie van Sint Janskruid

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) wordt al eeuwen gekweekt door mensen als een belangrijk geneesmiddel. Er wordt olie van de bloemhoofdjes gemaakt welke voornamelijk ingezet wordt bij huidaandoeningen, ontsmetten van de huid en pijn in spieren en gewrichten, goed voor de doorbloeding!

Sint Janskruid is een kruid dat al ver voor de jaartelling werd gebruikt en was gewijd aan Germaanse goden, ze stond symbool voor het licht met haar diep gele bijna lichtgevende bloemen. Zoals vele kruiden veranderde de naamgeving na de kerstening en werd ze gewijd aan Johannes de Doper. Wiens feest wordt gevierd op 24 juni welke samenvalt met de midzomerviering waar de plant met haar zonnige uiterlijk en bloeiend in deze midzomer symbool voor staat.

De bloemen worden medicinaal gebruikt om olie van te maken. Menig zwangere vrouw die trouw elke dag haar buik insmeert met de olie heeft niets geen last van zwangerschapsriemen gekregen! Ook voor NA de zonnebrand (ga er niet mee IN de zon) wordt het veel gebruikt, voor schaafwonden om te ontsmetten. Bij luieruitslag, kloven, ter voorkoming van littekens dus en sommige vormen van eczeem en huidirritatie. De olie kan ook helpen met een massage van pijnlijke spieren en gewrichten het stimuleert de doorbloeding.

Het Sint Janskruid staat nu (september) nog net in bloei, pluk wat bloemetjes je hebt er maar een paar van nodig en zet ze op olie. Pluk de bloemhoofdjes als ze bloeien, bij droog weer. Kneus ze licht voordat je ze in een potje doet!

  • 50 ml bloemhoofdjes (strooi ze los in een maatbeker tot ca. 50 ml)
  • 125 ml amandelolie
  • druppels tarwekiemolie

Kneus de droge bloemen en doe ze in een pot, giet de olie er op en laat ze op een lichte plek waar af en toe de zon op schijnt, ongeveer 6 tot 8 weken staan. Schud de pot een paar keer per week om. Giet dan de olie door een fijne zeef evt. met een doek en bewaar in potjes van donker glas. Doe er een paar druppels tarwekiemolie bij om het langer houdbaar te maken.

stjansolie

 

4 gedachten over “Olie van Sint Janskruid”

    1. Hallo Margaret,
      Dat zou best kunnen maar mijn ervaring is dat het eerder onaangenaam van geur wordt dan Amandelolie. Heb jij daar ervaring mee? Ik doe wel altijd nog een paar druppels tarwekiemolie voor de houdbaarheid erbij. Groet, Patty

Geef een reactie