Kruidenspiraal 2

Begin dit jaar maakte we op een stukje gras een kruidenspiraal, een kleintje maar, van c.a. 2 meter doorsnede. In het eerste jaar was het even aankijken welke kruiden het hier super en welke het minder naar de zin hebben. Voor de bovenste laag hebben we op de aarde een laagje zand aangebracht voor extra goede afwatering en kalk. De meekrap, rozemarijn, tijm en marjolein groeien uitstekend in de bovenste gedeelte en zijn in goed in balans alhoewel de marjolein veel ruimte opeist maar haar bloei is uitbundig mooi.

De water minnende planten die ik onderaan de spiraal in een ton heb gezet zijn prachtig. De watermunt bloeit nu engelachtig en heeft mooie vertakkingen de moerasspirea was super mooi en de valeriaan in het voorjaar werd ruim een meter hoog. Omdat ik ook nog heel graag Heemst en Engelwortel erbij wil zetten gaat deze ton er in het najaar uit om plaats te maken voor een grotere.

In de midden gedeelten loop het uit de klauwen, het st janskruid hangt ver over. De dragon is meer dan een meter hoog en het zilverschoon woekert gewoon! Dus hier gaan de grote veranderingen plaats vinden, het zilverschoon gaat er uit en vind zijn weg verder in de tuin, zilverschoon is een aanrader voor de eetbare wilde plantentuin of moestuin, je kunt het van het voorjaar tot het najaar blijven plukken, de bladeren eet je zo, in de salade of door roerbak of omelet. Je kunt ze ook drogen en bewaren voor thee. Gebruik de thee medicinaal tegen ontstekingen in de mond of tegen diarree en maag en darm klachten. Wortels kun je zo eten of laten drogen voor een meel of pap.

De dragon gaat verhuizen naar een andere grote bak en zo krijgen de citroenverbena en de oregano meer ruimte en zon. Het bonenkruid mag nog een jaartje blijven staan kijken wat het doet en de zonnehoed mag zich uitbreiden.

kruidensiraal2

 

Geef een reactie