Ode aan het onkruid!

Kruiden kun je op allerlei manieren gebruiken. Je eten er mee “kruiden”. (Genees)krachtige kruiden om te nemen als je klachten heb als buikpijn en hoofdpijn. Een kuurtje kruidenthee tegen blaas en nier klachten, tegen reuma en jicht. Een kruidenbadje voor je huid.

De mooiste en krachtigste toepassingen zijn mogelijk met kruiden, keukenkruiden en bijzondere wilde kruiden maar waar ik altijd weer op terugval zijn de echte onkruiden.

Wat is dan het verschil? Dat is er in principe niet natuurlijk maar neem nou het 7-blad of vogelmuur, paardenbloem, kleefkruid en perzikkruid, melganzenvoet en varkensgras. Dat zijn toch echt de wilde planten die als onkruid worden gezien en gewied worden uit de tuin. Ze groeien bij jou op de hoek en zijn met vele, ze zijn bijna onuitroeibaar lijkt het. Dat zijn de echt onkruiden die je altijd kunt gebruiken om gezond te blijven want ze bevatten veel vitaminen en mineralen en groeien zo … hup, uit zich zelf zonder dat iemand daar aan te pas komt. Wat een kracht zit daar in!!

Ze spreken je aan, kijk ik groei voor je deur, wat vind je er van, ken jij het voedsel van vroeger nog?

Let goed op deze mooie onkruiden want je kunt er veel mee maken en ook kun je manieren vinden om ze het hele jaar door te verwerken. Want wat ik altijd tijdens mijn wandelingen vertel, je hoeft helemaal niet ingewikkeld te doen, geen hele salades te plukken, eet gewoon elke dag een blad! Minimaal 1 blaadje per dag. Dat is goed te doen toch? En laten deze onkruiden zich daar nu uitstekend voor lenen!

Wat je nu in deze tijd van overvloed kunt doen is inmaken. Je maakt heerlijke wilde kruiden bouillonpasta bijvoorbeeld (recept hieronder). Maar je kan ook de kruiden plukken en drogen op een warme donkere plek op vitrage stof bijvoorbeeld zodat ze aan de lucht kunnen drogen. De gedroogde kruiden doe je dan samen nog even in de over op 35 graden totdat ze echt knisperen. Dan doe je ze in een blender of vijzel en maal je ze fijn. Het groene poeder wat je nu overhoud is jou superfood poeder met wilde kruidenkracht! Voeg in de winter als je minder zin hebt om buiten op zoek te gaan, en de verse blaadjes wat bitter smaken, een thee lepeltje toe aan je ontbijt of strooi over een salade of maak er een smoothie mee!

*** WILDE KRUIDEN BOULLIONPASTA ***

Dit is een basisrecept met groente van het seizoen en lekker veel wilde onkruiden. Je kunt de verhoudingen en samenstelling natuurlijk aanpassen aan je eigen wensen.

Bewaar de pasta in de koelkast. Het is dan enkele maanden houdbaar.

  • 200 gram prei
  • 200 gram knolselderij
  • 200 gram wortel
  • 200 gram bleekselderij
  • 200 gram rode ui
  • 4 lepels zeewier vlokken of vers 8 el.
  • 80 gram peterselie
  • 20 gram salie
  • 50 gram look zonder look blad
  • 50 gram melde
  • 50 gram perzikkruid
  • 50 gram lavas
  • 5 takjes bijvoet bloemen (toppen)
  • wat zaden van de Europese berenkauw
  • een halve rode peper
  • 250 gram Keltisch zeezout
  • Andere wilde groenten en kruiden; denk aan varkensgras, zevenblad, muur, brandnetel, daslook, etc.
  • N.B.: Alle ingrediënten zijn biologisch!

Werkwijze:

Snijd alle groenten heel fijn en maal ze nog eens in een keukenmachine of in een vijzel.

Het gewicht van alle ingredienten bij elkaar is ongeveer 1300 gram maar dat kan per keer verschillen dus weeg de hoeveelheid. Ga van het principe uit dat ongeveer een kwart van het totaalgewicht van alle ingrediënten moet worden toegevoegd aan Keltisch zeezout.

In dit geval dus een kwart van 1300 gram is tussen de 250 en 300 gram zout, blijf iets aan de lage kant, zout bijdoen kan altijd nog. Maar het is nodig voor de houdbaarheid. Mix nog een keer met zout en al goed door. Vul in schone gesteriliseerde glazen potjes, stamp goed aan en vul eventueel de bovenlaag af met olijfolie, en sluit deze direct af.

Gebruik een of twee eetlepels voor een halve liter soep. Dus hetzelfde als één bouillonblokje.

Je kunt deze bouillonpasta gebruiken in pasta’s soepen en sauzen.

Geef een reactie