Natuurleuker recepten & tips

Black Friday?! DIY!

In deze kadootjes maand kun je heus nog wel wat anders bedenken om te geven toch, iets creatiefs zelf gemaakt  en lekker gezond voor lichaam en geest.

Voetbad bij verkoudheid en griep:

Neem een heerlijk warm ontspannend  voetbad.  Door de huid in je voeten neem je de stoffen in je lichaam op. Ook scheid je door de huid afvalstoffen af in het water! Zo raak je gifstoffen in je lichaam kwijt. Maak een warm voetbad met zeezout en kruiden zoals de bladeren van zwarte bes, kamille of lavendel, lindebloesem, dennennaalden, salie, brandnetel, weegbree en tijm.

Cadeau tip: koop of verzamel kleine glazen potjes. Maak ze schoon en vul ze met een mengsel naar wens, half Keltisch zeezout en de helft kruiden naar wens, bijvoorbeeld: lavendel met heemst, rustgevend en zeer zacht voor de huid. Of met salie en jeneverbes tegen een verkoudheid of met rozemarijn voor iemand met koude voeten. Meng zout en kruiden door elkaar voeg er van hetzelfde kruid of naar wens een paar druppels etherische olie aan toe en doe in de potjes. Maak een label en verpak het creatief!

Haarlotion:

Kneus 3 a 4 handjes met rozemarijn toppen en doe ze in een glazen pot (ruim 1 liter) en overgiet met ca. een liter azijn.  Laat dit twee weken staan en zeef dan over in een andere schone glazen pot. Was je haar als anders of gebruik helemaal geen shampoo en was je haar met warm water. Meng dan een halve kop van de azijn met een a twee liter water en spoel hier je haar mee. Je kan hier ook je hoofdhuid mee masseren. Goed tegen roos of geïrriteerde hoofdhuid.

Haar kleuren:

Heb je een gele gloed over je haar of wil je lichtblond of grijs haar opvrolijken? Meng dan een kopje blauwe bessen met een kopje kwark met de staafmixer, let op de kleur, nee niet eten! Smeer het in je nog droge haar. Laat een half uurtje zitten. Spoel het uit en zo nodig was je het met wat azijn of een kamille of Toorts kruiden haarspoeling.  

Keelpijn:

Maak een afkooksel van de kruiden Heemst, kamille, den, salie en tijm. Je doe gelijke delen van elk in een pannetje, gier er kokend water op. Laat 10 minuten op een (kaars)pitje staan. Giet door een zeef met fijn doek er in. Meng nog lauw warm met een paar eetlepels (linde) honing. Laat afkoelen en meng eventueel met tinctuur van moerasspirea 10 druppels en Zweedse kruiden (ook 10) of bijenpollen tinctuur. Doe dit in een spray en gebruik naar behoefde om je keel mee te behandelen.

Zachte gezicht scrub:

Hele snelle en zachte scrub maak je zelf. 3 eetlepels havermeel en 1 eetlepel palmbloesem suiker, gewone suiker kan ook maar ik had deze in huis. Meng het in een schoon potje en klaar. Je gezicht nat maken een lepeltje in je hand mengen met water en je kunt je gezicht er mee wassen. Kan ook als masker gebruikt worden! Geheel meukvrij geen plastic en zacht voor je gezicht. Voor een voedend effect meng je het met (argan) olie en gebruik je het als masker. Voor een vette huid meng je het met een eetlepel spirulina of chlorella! Ook van dit receptje kun je de droge ingrediënten natuurlijk creatief verpakken en cadeau doen!

Geef een reactie