Gezichtsverzorging om op te eten!

“Smeer niets op je huid wat je niet kunt eten”, is een uitspraak die er van uit gaat dat als een product giftig is voor je inwendige, je het ook niet uitwendig moet gebruiken. Want stoffen worden immers opgenomen door je huid en komen uiteindelijk in je bloedbaan terecht.

Een puur natuur crème, of masker in dit geval, is vaak heel makkelijk en goedkoop zelf te maken. Een groot voordeel is dat je het recept ook gewoon in je (vegan) yoghurt kunt doen als je teveel maakt! 😉

Lijnzaad is een geweldige zaad om zowel inwendig als uitwendig te gebruiken. Lijnzaad bevat veel slijmstoffen die je slijmvliezen, tot en met je darmen, helpen verzorgen. Daarnaast bevat lijnzaad alfa-linoleenzuur, een essentieel omega 3-vetzuur. Vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking, die dan weer je hart- en bloedvaten en gewrichten kunnen beschermen. Ze hebben een positief effect op je immuunsysteem en zijn van belang voor gezonde hersenen. Ook heel fijn! Lijnzaad is goed voor je huid en nagels zowel van buiten als van binnen uit.

Let wel op als je lijnzaad gebruikt dat je altijd HEEL lijnzaad neem en niet het gebroken lijnzaad. Gebroken lijnzaad oxideert heel snel en voordat je het weet zijn ze dus helemaal niet gezond meer!

Granaatappel is een fruit dat rijk is aan antioxidanten, deze bestrijden de veroudering van de huid en werken tegen de vorming van vrije radicalen in het lichaam. Granaatappel is dus zowel inwendig als uitwendig gezond voor de huid! Granaatappel heeft een ontstekingsremmende en antimicrobiële werking.

Gebruik je de granaatappel op je huid dan krijg je er ook nog eens een mooi fris tintje van, een stralende rode gloed vanwege de kleurstoffen.

Olijfolie is een voedende en tegelijk vocht inbrengende olie lekker voor een droge huid en het helpt tevens tegen huidveroudering. Heb je een hele vette huid dan kun je olie vervangen door aloë Vera sap of een hydrolaat van lavendel of rozemarijn nemen.

Smeerwortelblad is de wilde toevoeging van dit masker. Pluk een mooi niet al te groot jong blad van een smeerwortelplant, meestal zitten deze aan de top. Smeerwortel is bekend vanwege zijn regenererende eigenschappen, een weldaad voor je huid dus.

Granaatappel masker:

  • 2 eetlepels granaatappel
  • 1 eetlepel geweekt lijnzaad (het lijnzaad een uur van te voren in 2 x zoveel water/ hydrolaat zetten)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel smeerwortelblad

Meng alle ingrediënten door elkaar, het moet een dikke maar nog wel enigszins vloeibare massa zijn. Maal het vervolgens fijn in een blender of kruidenmolen en gebruik meteen.

Breng het aan op je gezicht, masseer het zachtjes, de granaatappel geeft een scrub effect. En laat het vervolgens een kwartiertje zitten. Ga er even heerlijk ontspannen bij liggen met je ogen dicht.

Dit masker is afgesloten in een schoon potje een aantal dagen houdbaar. Je kunt er ook je lichaam mee scrubben onder de douche.

Deze recepten komen uit de JAARTRAINING KRUIDEN & WILDPLUKKEN, deze jaar cursus gaat verder dan alleen kruiden informatie of eetbare wilde planten, het gaat over een gezonde levensstijl waarin jouw gezondheid vooruit gaat omdat je superfood uit het wild eet en je eigen medicijnen maakt. Lichaamsverzorging hoort daar ook bij!

Jaartraining Kruiden & Wildplukken – CASA NATURA

Geef een reactie