Rozenwater

Wilde roos is rijk aan etherische olie dat kun je wel ruiken, de heerlijke geur van bloeiende rozenstruiken in de zon! Heerlijk! Dat de roos door de zoete geur tot de verbeelding spreekt is wel duidelijk.

Er bestaan talrijke verhalen over de roos en zij staat niet voor niets symbool voor de liefde! De lievelingsbloem van de godin Venus, de godin van de liefde, was de rode roos.

Ook in de lichaamsverzorging is de roos al een eeuwenlang een ingrediënt.

De roos is rijk aan etherische oliën, looistoffen, en zij bevat bioactieve stoffen die samen een heilzame werking op de huid hebben. Ze werken verstevigend op haarvaatjes, werken ontsteking remmend en hebben een positieve werking op de cel vernieuwing van de huid.

Een zachte huidverzorging.

Rozenwater

  • verse rozenblaadjes van 3 hondsroosjes
  • 1 kop water
  • schoon glazen potje

Doe de verse rozenblaadjes in een glas of potje en giet het water er op. Laat dit nu 24 uur staan op de vensterbank eventueel buiten in de zon. met een schaaltje of deksel er los op. Volle maan? Nog beter, zet ze dan zeker een nacht buiten om de maanenergie op te nemen. Haal de blaadjes er uit, zeef het water niet want dan kun je de werkzame stoffen er ook weer uit halen. Bewaar koel, reinig twee keer per dag je huid er mee. Dit is ongeveer een week houdbaar.

roos water

Etherische oliën zijn de vluchtige geurende plantenoliën. Vluchtig wil zeggen dat ze snel weg zijn. Een groot deel van de oliën verdampt. De Roos bijvoorbeeld geurt aan het eind van de ochtend het meest, ruik je hem avonds dan ruikt hij al weer anders. De etherische olie is al meteen werkzaam tijdens het inademen. De geuren doen iets met ons

Tijdens het verdampen van de etherische olie wordt de geur door de neus ingeademd.  Informatie over deze geur deeltjes worden langs de cilia naar het cellichaam gevoerd. Van hieruit brengen lange zenuwvezels de informatie over naar de hersenen. De hersenen identificeren de geur en we worden ons er van bewust dat we hem waarnemen. Dit alles gebeurt vrijwel op hetzelfde moment.

Geef een reactie