Hop

Hop (Humulus lupulus) is een fantastische plant, het is een mooie slingerplant door de tuin om lelijke schuttingen op te vrolijken bijvoorbeeld. En de prachtige hopbellen aan het eind van de zomer met hun zachte mosgroene kleur zijn het geen opvallers maar meer een subtiele soort van verzieringen die aan slingers in je tuin hangen! Een plant die je echt even goed van dichtbij moet bekijken om zijn volle schoonheid te zien. En dat is ook meteen een signatuur van deze plant. Onopvallend maar mooi en zeer sterk in zijn werking. Je komt hop ook vaak in het wild tegen, houd de plek dan in de gaten zodat je in het najaar daar wat kunt oogsten.

De jonge scheuten van de Hop zijn eetbaar, een welkome aanvulling na de winter deze groente met de nodige vitamine. De plant wordt al eeuwen geteeld, de romeinen zouden de plant al in hun tuinen hebben staan. Vanwege zijn conserverende eigenschappen is hij aan bier toegevoegd en heeft zo de karakteristieke bittere toon in het bier toegevoegd. Maar de hop bleek ook heel gezond te zijn en zo werd bier een medische verantwoord drankje!

De plant bevat onder andere, hars, etherische olie, tanninen, phyto-oestrogenen, lupuline (sterk kalmerend) en bitterstoffen. Het is een kunst om de mooie hopbellen op het juiste moment te oogsten, de kleur moet net iets lichter worden alsof de bellen “oud” worden, de schubjes moeten net open gaan zodat het gele hopmeel (lupuline) er uit valt en de geur op zijn sterks is. Het meel bevat ook oliën en hars en smaakt zeer bitter. Dit is het moment om ze te plukken, leg ze dan op een warme droge en donkere plaats waar genoeg lucht circuleert en met 7 dagen zijn ze droog genoeg om ze in potten te doen. Gebruik ze daarna om thee te maken die rustgevend werkt dus voor het naar bed gaan. Ook help deze thee bij overgangs klachten en werkt zij bevorderend op het spijsvertering systeem. Waarschijnlijk moet je de thee wel mengen met wat zoets zoals honing of meng het met zoethout of citroenmelisse voor de smaak.

Als je veel over hebt maak er dan hopkussentjes van, neem twee stukjes katoen van 10 x 10 cm, naai drie kanten aan elkaar, vul met de hopbellen en naai dicht. Ruikt heerlijk voor naast je kussen of boven je bed hangen, werkt rustgevend ook goed voor kinderen die onrustig inslapen, dan onder het kussen leggen!

Als laatste een tip voor diegene die brak opstaan na een avond te veel bier te hebben gedronken, neem een kop hopthee met honing. Met recht kun je dan zeggen dat je de kwaal met de kwaal kunt bestrijden!

Let op hop is een echt vrouwenkruid voor mannen werk deze minder positief ook tijdens zwangerschap beter geen hop nemen. 

 

Geef een reactie