Gewone berenklauw

Gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) of Europese Berenkauw  Schermbloemenfamilie (Apiaceae)

Veel mensen denken dat de berenklauw een super giftige plant is maar dat is niet waar. De inheemse gewone bereklauw, Europese berenklauw of “Hogweed” is jarenlang een voedselbron geweest voor de mens. Het probleem zit hem in de sappen van de stengel en de brandharen. Die bevatten bepaalde stoffen die in combinatie met de zon op je huid een reactie kunnen aangaan. Je kan er dan blaren of wonden van krijgen. Zeker mensen die er gevoelig voor zijn want daar zit ook verschil in. Ik zelf heb jarenlang de berenklauw met blote handen geplukt en heb nog nooit klachten gehad. Ik heb dan ook de indruk dat de gruwel verhalen ietwat overtrokken zijn en ik persoonlijk ken niemand die er ooit wonden van heeft opgelopen, slechts een verhaal van iemand, die ik geloof. In dit geval betrof het trouwens ook de reuze berenklauw! En die is NIET eetbaar en kan wel brandwonden veroorzaken en dus moet je hem laten staan.

Het onderscheid kun je makkelijk maken, en twijfel je dan niet doen. De reuze berklauw is REUZE groot. Echt ze steken zo een paar koppen boven je uit en het blad is minstens twee keer zo groot als je hand! De gewone berklauw komt echt niet veel verder dan je middel. Het blad is gelobd terwijl dat van de reuze berenklauw scherp punt vormig en gezaagd blad heeft.  Je kunt de zaden van de gewone berenklauw plukken met de hand ergens op bovenbeen hoogte.

Van de gewone berenklauw kun je de bloemknopen eten, roerbakken, heerlijk! Het jonge blad en de jonge stengel zijn eetbaar, ben ik persoonlijk niet zo gek op. Maar de zaden hebben de meeste geur, het aroma is heerlijk. Daarom zijn de zaden perfect om azijn mee te aromatiseren. Dat doe je als volgt:

Pluk ca. 7 schermen met zaden van de gewone berenklauw. Pluk ze net op het juiste moment, ze zijn dan nog fris groen en als je ze tussen je vingers fijn wrijft komt er een heerlijke geur vrij. Pluk ze dus niet als ze al bruinig beginnen te worden maar ook niet als ze net uitgebloeid zijn.

Was de schermen met lauw water, droog ze in een theedoek en doe ze in een schone pot of fles samen met een liter witte (appel of wijn) natuurlijk azijn.

Laat dit 3 tot 6 weken staan en zeef dan de zaden er uit. Doe de azijn terug in schone flesjes. Gebruik naar smaak in dressings of zo op een salade!

Geef een reactie