Traditioneel maakte mensen in het voorjaar, van het prachtige waardevolle groen dat de natuur ons bied, een lekkere en gezonde gefermenteerde drank. Deze drank kun je bier noemen maar strik genomen is dat het niet. Al lijkt het er wel een beetje op vooral als je nog wat hopbellen toevoegt voor een straf bittertje. Het hop helpt ook om het “bier” langer houdbaar te maken. De suiker vergist dus die vindt je in het eindproduct niet meer terug in dezelfde hoeveelheid.
- Ca. 1 kg jonge brandneteltoppen (mag ook kleefkruid volgelmuur ed bij zitten)
- 12 liter bronwater,
- 1,5 kg suiker
- 50 gram wijnsteenzuur
- 15 gram gist, wijn- of biergist
- 1 biologische citroen in schijfjes
- 1 kopje koude zwarte thee (voor looizuur)
- 4 eetlepels gedroogde hop bellen
Werkwijze:
Oogst de brandneteltoppen in het voorjaar op een schone plek. Was ze kort en zet ze dan op met het water, de citroen en de hop, in een of twee grote pannen.
Kook de bladeren water ongeveer 15 minuten. Laat ze uitlekken en voeg de suiker, thee en het wijnsteenzuur toe aan het kookvocht. Roer tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel nu afkoelen tot hij lauw warm aanvoelt. Voeg dan de gist toe en roer alles goed dooreen.
Dek vervolgens de pan met kaasdoek af en laat deze twee dagen staan bij een temperatuur van rond de 20° C en maximaal 25° C. Laat vervolgens nog 3-4 dagen staan op een koelere plek. Verwijder wel elke dag het schuim en roer even door de pan.
Zeef nu het bier door een fijne doek en bottel het sap in schone beugelflessen. Drink het bier binnen 4 weken op maar waarschijnlijk doe je daar niet zo lang over. Flesje weggeven is ook leuk!
Maak er een koude drank van met een schijfje citroen en een takje munt bij warm weer, heerlijk!
#brandnetel