Lijnzaad onkruid crackers

Hier dan eindelijk het recept van de lijnzaad onkruid creakers. Tijdens mijn wandelingen krijgen mensen honger! Weet je hoe dat komt? Omdat ik ze allerlei wilde blaadjes laat eten. En die bevatten vaak bitterstoffen. Die stimuleren je spijsvertering en laten je “mond wateren”. Want ondanks dat je zelf soms enorm moet wennen aan die wilde smaken, je lichaam denkt daar anders over. Die herkend meteen de bitterstoffen en het bladgroen en zet gelijk die spijsvertering fabriek in werking want er komt voedsel aan! Daarom krijg je honger en dan gaat een onkruid cracker na de wandeling er wel in.

Ze zijn ook nog glutenvrij en vegan en zitten boordevol goede vezels. Iets waar je darmen je ook dankbaar voor zullen zijn.

Ik noem het onkruid maar dat is het natuurlijk niet, je kunt van alles gebruiken, brandnetel is lekker maar ook weegbree, duizendblad, varkensgras, paardenbloemblad of bijvoet kan er door. Kijk maar even in je tuin of om de hoek wat er groeit!

Onkruiden creakers, chicorei koffie en peren drank

Recept:

  • 150 gram HEEL lijnzaad
  • 50 gram sesam- brandnetel-teunisbloem-maan -zaad naar wens
  • 100 gram zonnebloempitten en of pompoenpitten
  • Scheut tamari of zout naar smaak
  • Een kop gedroogde of verse wilde kruiden
  • 200 ml water

Doe het water bij het lijnzaad, gebruik altijd heel lijnzaad, gebroken lijnzaad oxideert snel en word dan ongezond! Voeg het water toe, zet dan de staafmixer in het lijnzaad of doe het in een blender. Laat de massa daarna minimaal een uur staan zodat het lijnzaad samen met het water een dikke brij gaat vormen. Dit is het bindmiddel. Voeg dan de fijngeknipte kruiden de tamari of zout en de zonnebloempitten toe. Kneed desnoods met de hand, het moet een dikke massa blijven.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Spreid het deeg uit op een bakplaat met bakpapier of met grote klis bladeren. Druk het deeg goed aan en vul de hele bakplaat met het mengsel tot een ½ cm dik.

Zet de plaat in de oven en bak ca. 30 minuten op 180 graden. Haal ze dan uit de oven en keer de plak meteen om. Breek of snij de plak in repen en laat nog even op de hete plaat uit liggen.

Geef een reactie