Groot Hoefblad

 Groot Hoefblad (Petasites hybridus ) Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)

Prachtig inheems kruid dat in het voorjaar vanaf maart bloeit met bijzondere stengels met kleine rosé aarvormig bloeiwijze. Als een vreemd soort organische knotsen bloeien ze langs slootkanten en wallen, in vochtige weiland. In parken zie je ze ook wel want decoratief zijn ze zeker! De bloei kom voor het blad uit en dat is bijzonder. De mega grote bladeren komen pas later tevoorschijn, ze vormen dan vaak hele schermen want ze groeien in bosjes bij elkaar. Het blad kan wel 2 meter breed worden!

De naam is waarschijnlijk afkomstig van het griekse “Petasos” de naam van een grote breedgerande hoed die herders vroeger drogen. Het blad toont gelijkenis met een vilten hoed en is ook heel zacht en wordt later in het jaar viltig. In Nederland is hij ook bekend onder de naam: boterklis, stinkwortel.

Groothoefblad zou een verbastering zijn van hoedblad.  Ook wordt gezegd dat het blad lijkt op de afdruk van een hoef…? De naam boterklis verwijst naar het oude gebruik om boter in deze bladeren te verpakken. Want het inheemse hoefblad werd vroeger net als palmblad gebuikt om eten in te verpakken. De inhoud stoffen van het blad zouden gezondheid toevoegen aan de boter.

Geneeskrachtig:

Al rond 100 CV duikt het kruid op bij de Grieken die het fijngestampte blad gebruikte in zalf tegen zweren. Het kruid heeft ontsteking werende en kalmerende eigenschappen. In de Middeleeuwen werd het als kruid gebruikt tegen de pest vanwege zweetdrijvende en diuretische eigenschappen. Werkt krampwerend op spieren en tegenwoordig wordt er onderzoek naar gedaan ivm migraine. Er zijn positieve resultaten met inname van ca. 50 gram per dag. Na 8 tot 12 weken in was in 60% van de gevallen minder last van hoofdpijn aanvallen.

Het blad om zalf mee te maken wordt in het vroege voorjaar geoogst.

Waarschuwing: Hoefblad bevat pyrrolilizidine alkaloïde, welke giftig is en niet in grote hoeveelheden ingenomen kan worden. Hoefblad extracten dan ook niet zonder overleg met een arts gebruiken.

Geef een reactie