Vlierbloesem siroop

Over vlier is zo veel te melden, het is een magische boom, van oudsher werd de vlierboom geplant voor voorspoed en geluk en je ziet haar dan ook veelvuldig bij heggen, weide, randen en afscheidingen. Op het platteland werden de vlier bomen ook zeer veel gebruikt vandaar. Vlier omhakken brengt ongeluk. Het was de eerste boom die ik in mijn tuin heb geplant, van een stek uit het wild, toen ik hier kwam wonen. En ondertussen heb ik haar ook al in het wild uitgeplant omdat ik vind dat er nooit genoeg vlier kan zijn, zeker vergeleken met vroeger zie je je toch veel minder.

Alles van de vlier is eet/ bruikbaar. Van de bloesem kun je likeur, gebak, pannenkoeken en natuurlijk siroop maken. Maar het lekkerst is toch gewoon als het kan, een vlierbloesemscherm plukken en meteen in een kop thee met wat citroenmelisse en honing… heerlijk! Je kunt de bloemetjes ook drogen in het donker bij een temperatuur niet hoger dan 30 graden en bewaren in potten. Vlierblad is heilzaam in thee voor de lever  heeft een stimulerende werking op de stofwisseling en is in het algemeen weerstand verhogend. De heerlijk ruikende bloesem is echt een feest en heeft een geheel eigen smaak. Is heilzaam in de thee tegen verkoudheid, zweetdrijvend en over het algemeen goed voor de luchtwegen.  En tenslotte zijn de vlierbessen in het najaar een feest natuurlijk en daarover dan meer.

Van het vlierhout kun je een vlieren-fluit maken en er is geen kruidenboeket met beschermende of gelukbrengende werking zonder een takje vlier! Het zou zelfs helpen bij het in slaap komen.

In een oud recept van vlierbloesem siroop wordt het alleen koud getrokken maak dan kun je het niet bewaren. Daarom dus toch dit gekookte recept:

Vlierbloesem siroop

Pluk de vlierbloesem in de ochtend als de bloemen open gaan en droog zijn. Pluk alleen de open schermen niet de knopen en ook niet de uitgebloeide. Was ze niet maar laat ze even op een doek liggen. Neem een grote pan van ongeveer 2/3 liter inhoud en vul die met de vlierbloesem (tot ruim de helft). Giet hier 2 liter koud water overheen een paar takjes citroenmelisse en twee biologische citroenen in plakken gesneden. Laat alles onder water een dag staan. Dan breng je de bloesem aan de kook en laat 10 minuutjes koken. Giet heet door een fijne eventueel met theedoek beklede zeef in een andere pan en zet gelijk weer op het vuur voeg suiker/ honing toe naar smaak. Ik voeg een pot (750 gram) honing toe. Als je dikke siroop wilt kun je 1 kilo suiker (op ca. 2 liter water) toevoegen maar de meeste mensen nemen wel genoegen met een wat waterige siroop als daar minder suiker in zit. Je proeft dan ook beter de vlier. Giet heet in schone flessen en draai meteen de dop er op.

Vlierbloesem pannenkoeken:

Maak het beslag zoals je gewend bent van tarwe (volkoren) of spelt meel met ei en melk, zout. Rits de vers geplukte bloesem van de schermen en klop door het deeg. Bakken in de pan met boter of olie.

Vlierbloesemazijn:

Neem een mooie fles en vul die met een paar hele vlierbloesem schermen, giet dan de fles vol met appelazijn. Minimaal twee weken laten staan en dan proeven! Zeef na 3 weken de azijn en bewaar die dan met een takje dragon er in.

1

 

Geef een reactie