Een heerlijk en makkelijke recept om een verfrissend limonade of soda te maken. Wat is het verschil? Limonade maak je met water en een soda ook maar laatste deze heeft nog extra bubbels van zichzelf!
Je zou natuurlijk ook een sodamachine of kant en klaar bruiswater kunnen gebruiken maar dit soda recept is gefermenteerd en daarom superleuk om te maken en veel gezonder.
De suiker die in dit recept gaat zorgt voor de bubbels en zit niet meer in het eindproduct!
GEMBER SODA:
Deze gembersoda is echt het makkelijkste gefermenteerde en gezondste drankje dat er bestaat!
En je hoeft het niet bij gember te houden natuurlijk maar als basis is dit een fijn kruid, het fermenteert goed, heeft veel smaak, het geeft je siroop pep en het is supergezond zeker in de combinatie met de fermentatie is dit een zegening voor je darmen.
BEREIDEN:
•1 eetlepel fijngesneden biologische gemberwortel
•1 eetlepel biologische suiker
•250 ml water
Meng de gesneden gember met de suiker in een schone pot met het water. Doe de deksel erop en laat de pot een dag staan op kamer temperatuur. De volgende dag voeg je een eetlepel gember en een eetlepel suiker toe, dit doe je de volgende dagen tot-en-met dag 5.
De substantie is nu behoorlijk aan het fermenteren. Zeef de siroop door een fijne zeef of doek en giet deze in een schone uitgekookte fles van 1 liter.
Vul de fles aan met fruitsap, druivensap of appelsap zijn perfect vanwege het suikergehalte dat nodig is.
Laat de fles met dop erop nu nog 2 tot 3 dagen staan buiten de koelkast en je soda is klaar! Pas op met open maken! Controleer eerst je fles!! Bewaar na het open maken wel in de koelkast!
.
KRUIDEN ICE TEA
Kruidenijsblokjes maken voor Verfrissende Drankjes
Ik bewaar altijd de koude kruidenthee van de dag ervoor, ik laat het gewoon de hele nacht staan trekken. De volgende dag drink ik dit infuus koud op soms met een ijsblokje en een schijfje citroen om een lekker verfrissend drankje te maken. Ik maak van deze sterke kruidenthee ook ijsblokjes, ik giet gewoon een vormpje vol en laat het bevriezen voor later.
De volgende kruiden kun je gebruiken om geconcentreerde Infusies mee te maken.
Vitaminen en Mineralen: Brandnetelblad, Alfalfa, Vogelmuur, Heermoes, Paardenbloemblad, Frambozenblad, Haverstro
Verkoelend en Hydraterend: Pepermunt, Groene Munt, Hibiscus, Kamille, Citroenmelisse, Heilige Basilicum
Je kunt ook experimenteren met adaptogene paddenstoelen of immuun-ondersteunende astragalus wortelblokjes.
Hoe Maak je Ijsthee Blokjes
Ingrediënten:
1 1/2 kopje kruiden naar keuze
2 1/2 kopje gefilterd water
Vul een grote pot met kruiden, verhit water tot net onder het kookpunt (180-200°F). Giet heet water over de kruiden en dek af. Laat 8-18 uur staan. Zeef het mengsel en druk alle vloeistof uit de kruiden.
Giet in ijsblokjesvormen, label en vries in. Zodra bevroren, overbrengen naar een gelabelde container.
Gebruik:
Voeg 2-4 ijsblokjes toe aan een glas van 240 ml vers, gefilterd water.
Pas naar smaak aan, mix een eetlepel honing erdoor of een schijfje citroen, wat verse munt of een scheut kokosmelk doen het ook goed.
Voeg eetbare bloemen of bladeren toe voor een leuke twist. Gebruik voldoende kruiden voor een sterke concentratie. Varieer je combinaties voor afwisseling en veiligheid.
Deze recepten staan in de ONLINE JAARTRAINING KRUIDEN & WILDPLUKKEN! Geef je meteen op om dezelfde maand al te beginnen! Klik op onderstaande link voor meer informatie over deze jaarcursus!
Jaartraining Kruiden & Wildplukken – CASA NATURA