Wilde watermunt

Veel mensen hebben wel een pot met munt in de tuin staan. Ze gaan nu in bloei en dan kun je de toppen er af knippen zodat de plant weer nieuwe scheuten aanmaakt.

Dat geld ook voor de wilde watermunt, die nu zijn prachtige bloeiende blauwe bolletjes laat zien. Hieraan kun je hem goed herkennen in het wild! Pluk er wat van op een plek waar rijkdom aan munt heerst.  Als je ze nu topt dan groeien ze gewoon weer uit. Je kunt de munt gebruiken voor allerlei gerechten, er thee mee maken natuurlijk. Wat takjes in je waterfles werkt heerlijk verfrissend! Maar als je veel hebt kun je er ook muntsiroop van maken.

Het is een heilzame drank die je kan bewaren voor in de winter, om het gemis van de verse muntthee weer goed te maken. Deze thee die je maakt van een bodem muntsiroop met heet water is aan te raden bij keelpijn, maag en darm problemen, verkoudheid en griep en smaakt daarnaast ook nog eens fantastisch! Wat ook lekker is: over een bolletje ijs!

Muntsiroop:

  • twee handen vol muntblaadjes/ toppen
  • 1 liter water
  • 1 citroen, biologische
  • 1 sinaasappel, biologische
  • 0,5 kg honing of palmbloesem-suiker
  • c.a. 20 gram gember wortel
  • takje Salie

Kneus de Munt en Salie blaadjes licht, doe ze in een pan, giet er het water op. Snijd de citroen en de sinaasappel in plakken en de gemberwortel heel fijn doe deze er ook bij.  Kook het water op, kort. Laat dan afkoelen en nog een nacht koel staan. De volgende dag knijp je de citroen en sinaasappel goed uit en verwijder de schillen en de kruiden uit de siroop vervolgens kook je hem weer even op,  voeg de honing als laatste toe of gebruik dezelfde hoeveelheid palmbloesem-suiker (biologische). Laat een paar minuten zachtjes pruttelen. Giet de hete siroop door een zeef en daarna meteen in gesteriliseerde flesjes doe zo heet mogelijk de dop er op en laat afkoelen. Vergeet niet te labelen!

Geef een reactie