EHBO kruiden uit de natuur

EHBO en geneeskrachtige planten:

Tussen de wilde kruiden en de “onkruiden” zoals veel mensen ze noemen, zitten hele bijzondere planten met bijzondere eigenschappen. Wij vinden ze maar gewoon, wilde kruiden die je langs de weg of misschien in je tuin tegen komt zonder dat je ze hebt gezaaid of geplant. Deze inheemse kruiden met zo een sterke eigen wil groeiden al eeuwen in onze omgeving.

De mens van vroeger vond ze ook helemaal niet lastig ze waren er blij mee, ze beschouwde de kruiden als een geschenk van de goden. Ze waren er zo blij mee dat zij de kruiden onderzochten en gebruikten in hun huishouden. Tegen ziektes, op hun huid, bij ontstekingen of andere lichamelijke klachten. En de mens van toen was niet dom, ruikt een plant heel sterk, en voel je je daardoor fris, opgewerkt of juist zacht en beschermd dan gebruik je het kruid daarvoor! Zo zijn de geheimen van kruiden langzaam bekend geworden en uitvoerig onderzocht. Al voordat de LD50 test bestond (een dierproef criteria die tegenwoordig vereist is voor medicijnen) werden de planten tegen ziektes en ongemakken ingezet. Tegenwoordig mag je niet meer zeggen dat ze geneeskrachtig werken doordat ze niet voor deze testen met dieren geschikt zijn.

Het blijkt dat wij mensen intuïtief al enige kennis van kruiden hebben. En door de eeuwen heen deden kruidendokters en wijsgeren onderzoek naar de werking van bepaalde kruiden. De kennis is na de industriële revolutie behoorlijk verwatert maar belangrijke boeken en geschriften zijn nog bewaard gebleven. En de kennis is mondeling doorgegeven. Maar aan planten valt nu eenmaal weinig te verdienen en de inhoud stoffen chemisch namaken en mixen met een ander goedje is wel te patenteren, goedkoop te produceren, en daar valt veel, héél veel op te verdienen.

Gelukkig is de laatste tijd de helende werking en eetbaarheid van kruiden meer in de belangstelling komen te staan. De mens kijkt weer naar de natuur en natuurlijke middelen om de gezondheid te verteteren! 

Deze maand behandelen we een aantal planten die je om de helende werking meteen kunt toepassen. EHBO kruiden dus. Je bent aan het wandelen en voelt je voeten moe worden, warm en pijnlijk. Wat doe je? Je gaat op zoek naar Bijvoet of Moerasspirea! Deze laatste kun je ook gebruiken als je pijn in je spieren, knie of andere gewrichten krijgt.

 

LAVENDEL

Stel je loopt in de natuur en je krijgt barstende hoofdpijn, dan is het altijd handig een flesje *lavendelolie bij je te hebben. Sowieso is dit een handige olie, want de geur helpt ook bij vermoeidheid en geeft je een opgewekt gevoel. Mocht je het niet bij je hebben dat kun je er naar op zoek gaan. In het wild kom je ze niet tegen maar veel parken en tuinen staan er vol mee. Je plukt een bloemhoofdje die in bloei staat, de bloemetjes zijn open. Je wrijft de bloem fijn tussen je vingers en smeert de geur op je polsen. Ruik er aan en de etherische olie doet zijn werking. Je kunt ook wat bloemtopen plukken en in je zak of boezem stoppen.

Onderaan dit deel het recept voor lavendelolie.


Recept van de maand: LAVENDELOLIE

*EHBO eigenschappen: de heerlijke geur van lavendel helpt o.a. meteen bij hoofdpijn vermoeidheid en jeuk. Je kunt in deze periode zelf lavendelolie maken. Van de lavendel bloeitoppen.

Ingrediënten:

  • 100 ml olie (amandel)
  • 5 gram verse maar al wat in gedroogde lavendel

Verwarm de olie in een pannetje “au-bain-marie” doe de lavendelbloemetjes er in. Dek de olie af en laat het 10 minuten staan. Haal van het vuur af en laat dan afgedekt nog 24 uur staan. Giet dan de olie door een doek in een zeef. Knijp zoveel mogelijk uit de doek door deze te wringen. Vang de olie op in een schoon flesje en bewaar donker of in donker glas totdat je het nodig hebt!

Een flesje lavendel kruidenolie is handig bij jeuk, insectenbeten. Het weert ook insecten. Hoofdpijn; dan de slapen mee masseren. Als geurtje op je lichaam. Verfrissent en opgeruimd gevoel, beïnvloed je gegoeds toestand positief.

Lavendel; De duivel houdt niet van lavendel vanwege de lekkere geur; dat stoot de duivel af, zo redeneerden mensen uit de Middeleeuwen. Met het woord duivel werd eigenlijk een ziekmakend demon bedoeld. Rondwarende ziektekiemen kiezen het hazenpad als ze de geneeskracht van lavendel ruiken. Lavendel werk positief vooral psychische ziekten zoals stress, nervositeit, slapeloosheid, hartkloppingen en hoofdpijn.

Lavendel werd van oudsher een liefdeskruid genoemd. Wanneer je thee drinkt van lavendel, zal je dromen over je toekomstige liefde. Lavendel in het hoofdkussen brengt het romantische gevoel tot leven. Lavendel onder het matras staat garant voor een hartstochtelijke nacht. Je kunt liefdeskoekjes bakken door een basis koekjesrecept van fijngehakte, gedroogde lavendeltoppen te voorzien.

Geef een reactie