Haarspoelmiddel Klimop

Nu de meeste planten zijn afgestorven en struiken kaal zijn valt het groen van de Hedera extra op, het is een ‘’evergreen” en deze groeit over het algemeen supersnel, als je hem niet in de gaten houd dan neem hij zo je tuin over. En laat het vroege voorjaar of late winter nu de tijd zijn om hem te snoeien voordat hij nieuw blad gaat vormen.

Dus nu je de groei van de klimop goed kunt zien in het winterlandschap kun je mooi her en der wat snoeien voordat hij weer gaat spurten. En wat doe je dan met de bladeren daar maak je zeepsop van of haarspoeling! Let op hedera blad bevat gifstoffen en zijn dus niet eetbaar! Gebruik het ook niet als je wondjes op je hoofdhuid hebt of als je overgevoelig bent voor saponinen.

Snoei de lange uitlopers van de klimop niet de takken met de bloemen/ vruchten. De klimop is een belangrijke plant voor bijen en andere insecten. Tijdens de bloei en ook de vruchten worden weer door vogels gegeten. Dus let altijd op als je snoeit dat je niet teveel wegsnoeit en geen bloemen of bessen. Knip je in het wild dan geld dit nog eens extra! Let op als de buren gaan snoeien of de gemeente daar kun je ook de blaadjes van vragen!.

De klimop bevat saponinen net als verschillende andere planten zoals: paardenkastanje, koekoeksbloem en natuurlijk zeepkruid. Saponinen zijn natuurlijke zeepstoffen die je nodig hebt om zeep te maken en vroeger werd gebruikt toe we nog geen afwasmiddel e.d. hadden.  Hedera is al een heel oud gebruikskruid. Het werd vooral uitwendig toegepast tegen insecten en bacteriën, de saponinen werken antibacterieel en schimmels houden er niet van. Uitwendig werkt het simulerend op de huid en het werd dan ook ingezet bij pijnlijke spieren en gewrichten. Inwendig wordt afgeraden maar werd vroeger gebruikt voornamelijk tegen hoofdpijn en parasieten. Daarnaast was het een mooie plant om te zien natuurlijk en maakte men er kransen van voor bruidsparen en versierde er het huis mee.

Tijdens de workshop Zeep & Sop maakten we er een sopje van met sinaasappel en citroen! Maar het is ook heel geschikt als haarspoelmiddel in plaats van shampoo. Vooral ook bij mensen met hoofdhuid klachten als roos, droge of juist heel vette hoofdhuid!

Recept: Basis

  • Twee handen vol klimopblad (geen steel of tak)
  • 1 liter water
  • 1 eetlepel azijn of citroensap

Doe je klimopbladeren in een grote blender met het water en de citroensap of de azijn. Mix in de blender tot een groen water. Doe over in een pan en laat zachtjes warm worden tot de kook en zet dan meteen weer laag. Laat een paar minuten op zacht vuur staan. Zeef de bladerenmix door een fijne zeef of doe een kaasdoek in de zeef. Laat dan afkoelen of giet het heet in een uitgekookte fles als je voor langere tijd wilt bewaren. De groene zeepmix is best lang houdbaar maar  je heb er ook veel per keer van nodig dus maak zo veel mogelijk in een keer! Maar let op de beestjes met plukken! Verdubbel het recept eenvoudig als je meer wilt maken.

Voor vet haar:

  • 3 eetlepels gedroogde lavendel
  • 3 eetlepels gedroogde (peper)munt
  • 3 druppels lavendel etherische olie
  • 1 liter water

Doe de kruiden in een pot/ pan kook 1 liter water gier op de kruiden, laat een uur staan. Zeef en meng dit mengsel 1 op 1 met het klimopmengsel. Voeg de etherische olie op het laatst toe. Doe in flessen en gebruik ongeveer een 4 tot 5 dl per wasbeurt.

Voor droog haar:

  • 3 eetlepels heemst blad gedroogd
  • 1 liter water
  • 3 druppels lavendel etherische olie

Doe de kruiden in een pot/ pan kook 1 liter water gier op de kruiden, laat een uur staan.Zeef en meng dit mengsel 1 op 1 met het klimopmengsel. Voeg de etherische olie op het laatst toe. Doe in flessen en gebruik ongeveer een 4 tot 5 dl per wasbeurt.

Blond haar:

  • 5 eetlepels gedroogde kamille
  • 1 liter water
  • 3 druppels citrus etherische olie

Doe de kruiden in een pot/ pan kook 1 liter water giet op de kruiden, laat een uur staan. Zeef en meng dit mengsel 1 op 1 met het klimopmengsel. Voeg de etherische olie op het laatst toe. Doe in flessen en gebruik ongeveer een 4 tot 5 dl per wasbeurt.

Geef een reactie