Voedselbos recept met appels uit de cursus “VoedselbosJE”!
Na een flinke storm zijn er in het voedselbos i.o. nog meer appeltjes uit de boom gevallen. Want het voedselbos mag dan wel nog in oprichting zijn maar een prachtige basis met kastanjebomen en een aantal flink grote appelbomen geven al mega veel oogst dit jaar.
Na de eerste lading valappeltjesazijn kwam de tweede ronde met appels die in de appelsap gingen. Daarnaast verzamelen we de gave appels die die we opslaan in een donkere koele kamer in een doos met laurier en vliertakken.
Wat te doen met al deze appels?
In Noord-Spanje maken ze behalve appelsap, appelcider ook veel “membrillo” een zoete appelpuree, een soort dikke fruitreep, die je lang kunt bewaren. Het is heerlijk met kaas bijvoorbeeld of in een zoet gerecht of gewoon als snoepje tussendoor.
Membrillo de manzana:
Wil je deze lekkernij zo natuurlijk mogelijk maken dan gebruik je de appels met schil en al want in de schil zit veel pectine en dan kun je toe met minder suiker.
- 1 kilo appels in stukjes zonder klokhuis
- 300 gram kokosbloesem suiker of biologische rietsuiker
- ca. 100 ml water
- Sap van 1 citroen
- Zest van 1 citroen
De appels schoonwassen, klokhuis eruit halen en in stukjes snijden. Zet de appel op met wat water net genoeg zodat de bodem niet aanbrandt. Kook de appels 20 minuten op laag vuur. Blender de appels nu met een staafmixer of in de blender.
Doe het geheel weer terug in de pan en laat het langzaam pruttelen, voeg nu de suiker, het citroensap en de zest (citroenschil rasp) toe. Laat het geheel een uurtje zachtjes pruttelen totdat het een mooie stevige vaste massa is geworden. Houd het in de gaten en roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
Giet nu de appelmassa in platte vormen of giet het knal heet in uitgekookte kleine glazen potjes, draai meteen de deksel erop.
Laat de appelmassa afkoelen en bewaar het in de koelkast. Deze appel membrillo is lang houdbaar (maanden) vanwege het suikergehalte.
De potjes zijn wel een jaar houdbaar en deze hoeven niet in de koelkast bewaard te worden. Etiketeer met naam en datum.
Warme appeldrank
Het verse appelsap smaakt heerlijk maar is niet lang houdbaar sterker nog na een dag vond ik het al niet meer zo lekker. Je kunt het verse appelsap opkoken en vervolgens inmaken in schone flessen zodat je hem langer kunt bewaren.
Ik maakte er een warme appeldrank van die zo bedacht ik mij ook heel goed in flessen kan worden ingemaakt! Je verhit het immers toch al om een lekkere verwarmende theedrank te krijgen met kruiden en specerijen die fijn zijn voor je maag en darmen en de doorbloeding van je lichaam. Echt iets voor de winter dus!
- 1 kilo appels in stukjes met schil, klokhuis en al
- 3 liter water
- 3 kaneelstokjes (cylonkaneel)
- 2 sap van twee citroenen en de dun geschilde schil
- 11 jeneverbessen
- 2 blaadjes laurier
- 200 ml agavesiroop, bio rietsuiker of maismoutstroop
- 1 mespunt zout
- 3 schone uitgekookte flessen van 1 liter
Doe het water in een grote pan met de in stukjes gesneden appel en alle andere ingrediënten erin. Breng langzaam aan de kook en laat vervolgens een half uurtje op een heel zacht vuurtje door pruttelen.
Gebruik een trechter met een zeef erin om de appeldrank heet in flessen te gieten of zeef de warme appeldrank eerst over in een andere pan, breng weer even aan de kook en giet de appeldrank heet in de schone glazen flessen. Draai meteen de dop erop en laat afkoelen.
Etiketeer met naam en datum.
Deze appeldrank is heerlijk op een koude herfstdag met allemaal heilzame ingrediënten. Wat wist je bijvoorbeeld van kaneel?
In de cursus VOEDSELTUIN kom je deze leuke voedselbos recepten tegen! Je leert je eigen voedseltuin ontwerpen met daarin de (wilde) groenten en fruit die jij lekker vindt! Je zult versteld staan wat je allemaal op een klein stukje grond “wild” kunt verbouwen! Meer info over de cursus voedselbosje >>>