DE nazomer en WEERstand

Nazomer is de tijd van de laatste oogst, de noten en zaden, de druiven en vijgen, mispels, meidoornbessen, sleedoorn en duindoorn, allemaal krachtige bessen die ons de winter door kunnen helpen! “Superfoodvaneigenbodem” noemen we dat.

En dat hebben we nodig! Zelf heb ik altijd moeite met de omslag van het weer. Ik moet veel naar buiten om het te kunnen bijbenen en accepteren. De vruchten van de laatste oogst helpen mij daarbij. Het verzamelen van de bessen en vruchten, het bereiden van bessenelixer, saus en jam. Dat zijn de mooie dingen die bij de nazomer horen en waardoor ik me kan voorbereiden op de herfst en winter die onvermijdelijk komen gaan.

Want het afscheid van de zomer en de overvloed maakt melancholiek en soms zelfs somber. Contact met de natuur en de seizoenen is daarom zo belangrijk omdat het je de kans geeft om de schoonheid van elke seizoen te zien en mee te maken. En kom je er echt niet van je sombere bui af, drink dan af en toe een slokje duindoornelixer, een kopje Sint Jans thee, rozenbottels door je yoghurt, bramenjam op je toost, en brandnetelzaden over je brood, daar wordt je echt wel vrolijk van.

WEERstand

Daar gaan we weer, het weer verandert, na een twijfelachtige zomer zie je de eerste verschijnselen van de herfst. En wij gaan gewoon naar buiten. Lekker wandelen in de natuur, kijken naar de bomen die veranderen van kleur. Zoeken naar de noten en zaden die nu rijp worden. Speuren naar de grond voor de eerste zaailingen en rozetten.

Er valt in elk jaar getijde volop te ontdekken. En wat ook een fijne bijkomstigheid is, als je naar buiten blijft gaan dan verandert je gemoed mee. Je ben zachter voor de herfst en haar regendagen je kleedt je tegen kou en regen. Je leeft met de natuur mee door de seizoenen en bouwt aan je weerstand. WEERSTAND? Ja, je weerstand want in dat woord zit meer dan je denkt. Als je op ziet tegen de herfst en de winter heb je WEERZIN. Die weerzin ondermijn je gezondheid op geestelijk en emotioneel vlak. Dat doet weer wat met je lichamelijke gezondheid dus je WEERSTAND.

Voor je gezondheid is het dus beter om tijdens alle seizoenen balans te vinden met het weer. Dat doe je het best door je er mee te verbinden en naar buiten te gaan. Want elk seizoen heeft zijn schoonheid, het zijn niet enkel opbeurende praatjes. In de herfst en winter is zat te ontdekken buiten en voor dat avontuur kun je met mij mee!

Ga mee tijdens een kruiden wandeling en ik vertel je wat je nu allemaal kunt ontdekken! Of doe mee met de (online) kruiden en wildplukjaartraining en ga nog actiever op pad! Hup naar buiten, werken aan je WEERSTAND!

Geef een antwoord