Teunisbloem
De Latijnse naam van de Teunisbloem is Oenothera Biennis, van oorsprong is deze plant afkomstig uit Noord-Amerika. In de het verleden was deze plant plaatselijk bekend om haar medicinale eigenschappen, met name bij verschillende, lokale indianenstammen. De Nederlandse naam Teunisbloem komt van St. Anthonius van Padua, later geworden tot Teunisbloem. Onder de Engelse naam: Evening primrose is de plant en de olie van de plant ook bekend.
Teunisbloemen zijn er in verschillende soorten en maten. De bloemen bloeien s ’nachts en worden dan ook bestoven door insecten. Het is een waardplant voor de Teunisbloempijlstaart en Groot avondrood bijvoorbeeld, nachtvlinders die in het donker tot leven komen. Ook is het waardevol om de plant als ze eenmaal is uitgebloeid te laten staan om de zaden te oogsten, de zaden bevatten vetzuren waaronder gammalinoleenzuur, GLA is een onverzadigd omega-6 vetzuur. De plant heeft zoveel zaden nodig om zich in stand te houden dus houd er rekening mee dat je genoeg over laat aan de plant om uit te zaaien. Ook voor kleine vogels zijn de zaden in de winter een voedzame maaltijd!! Insecten overwinteren tussen de takjes van de afgestorven plant dus laat deze ook zo veel mogelijk staan.
Teunisbloemzaden, verzamel ze op een droge dag in het najaar, keer de toppen eenvoudig om en vang de zaadjes op in een brede bak. Haal het vuil en andere dingentjes er uit of doe ze door een grove zeef. Rooster de zaadjes lichtjes in een droge koekenpan. Als ze afgekoeld zijn bewaar je ze in een potje of blik. Superfood van eigen bodem dus!
Teunisbloemen worden ook gekweekt voor de olie, teunisbloemolie is zeer heilzaam voor de huid. Het kan gebruikt worden tegen huidveroudering, droge huid en huidproblemen.
Het wordt o.a. aangeraden om zwangerschapsstriemen te voorkomen, elke dag je buik mee insmeren!