Teunisbloemen zijn echte ingeburgerde bloemen in Europa je kunt ze in Nederland maar ook in Spanje volop vinden en ze zijn er in verschillende soorten en maten al naar gelang de grond waar ze op groeien. De bloemen bloeien s ’nachts en worden dan ook bestoven door insecten. Het is een waardplant voor de Teunisbloempijlstaart en Groot avondrood bijvoorbeeld zijn nachtvlinders die in het donker tot leven komen. Het is zeers waardevol om de plant als ze eenmaal is uitgebloeid te laten staan om de zaden te oogsten, de zaden bevatten vetzuren waaronder gammalinoleenzuur, GLA is een onverzadigd omega-6 vetzuur. De plant heeft zoveel zaden nodig om zich in stand te houden dus houd er rekening mee dat je genoeg over laat aan de plant om uit te zaaien. Ook voor kleine vogels zijn de zaden een voedzame maaltijd!
In onze wilde tuin staan nu veel uitgebloeide Teunisbloemen en sommige zijn echt hoog geworden, ik laat ze lekker staan, sommige mensen vinden het niet mooi maar de natuur is er blij mee! En ik zou willen zeggen bekijk de zaad-hulzen van de bloemen eens, het zijn bijzondere organische vormen!
Ook het blad van de Teunisbloem is eetbaar net zoals de bloemen en rozetten. Het is een tweejarige plant, dus in het eerste jaar komt er een rozet met wortel, in de tweede jaar groeit ze uit tot de bloem. Zowel de rozetbladeren als de jonge stengelbladeren zijn rauw eetbaar, je kunt ze ook roerbakken, in de quiche doen, soep of stamppot. De wortel is echt lekker en zowel als de bloemen rijk aan slijmstoffen.
Zoek rozetten, let op een mooi groot exemplaar, in mijn eigen tuin zie ik ze groeien in bakken en op plekken waar ik ze niet wil hebben dus deze oogst ik in het eerste jaar. De bladeren zijn prima om te roerbakken, door pasta bijvoorbeeld. De wortel kun je koken, ook lekker in de soep, de nasmaak is iets pittig als peper of een beetje radijsachtig dus pas de hoeveelheid peper aan, deze wortel wordt ook wel ‘jambon vegetal’ omdat de peen een ham achtige kleur heeft maar geloof me de smaak heeft er echt niets mee te maken.
De zaden zijn supergezond, verzamel ze op een droge dag in het najaar, keer de toppen eenvoudig om en vang de zaadjes op in een brede bak. Haal het vuil en andere dingentjes er uit of doe ze door een grove zeef. Rooster de zaadjes lichtjes in een droge koekenpan. Als ze afgekoeld zijn bewaar je ze in een potje of blik. Superfood van eigen bodem dus!
Teunisbloemen worden ook gekweekt voor de olie, teunisbloemolie is zeer heilzaam voor de huid. Wordt o.a. aangeraden om zwangerschapsstriemen te voorkomen, elke dag je buik mee insmeren!
Meer weten over de teunisbloem en nog veel meer bijzonder gewone eetbare en geneeskrachtige wilde planten? Doe mee met de ONLINE jaartraining KRUIDEN en WILDPLUKKEN!
Teunisbloemen komen oorspronkelijk uit Noord en Midden Amerika (rond 1700), echt inheems kun je dit eigenlijk niet noemen, wel tegenwoordig inheems.
vr. groet, Jan Hartog