Springbalsemien

Grote Springbalsemien is niet alleen een onwijs mooie maar ook een eetbare plant, bloem liever gezegd want de bladeren zijn alleen eetbaar voordat de plant bloeit. En ze zijn, vind ik, niet bijzonder lekker.

De zaden en de bloemen daarin tegen zijn heerlijk! De zaden, vooral de donkere smaken licht nootachtig en zijn nog lekkerder als je ze licht roostert net zoals pijnboom-pitjes bijvoorbeeld. De donkere zaden zijn rijper dan de witte maar ze zijn beide eetbaar. Je moet er wel werk voor doen om ze te plukken … uhhh vangen dus. Want de zaden springen open zodra je ze aanraakt. Oefening baart kunt en na een uurtje heb je al heel wat zaadjes gevangen. En genoeg laten wegspringen om aan de verspreiding van de springbalsemien bij te dragen.

Kunstig zijn ze ook, de zaaddozen krullen zich op tot ongelooflijk mooie creaties. De natuur is grenzeloos mooi!

De bloemen zijn ook eetbaar, en mooi in de salade of als decoratie! Eerst aan de bijen laten want die zijn er ook dol op!

Geef een reactie