Wilde Mispel

Zo rot als een mispel, die uitdrukking komt idd van het mispel eten. Die is namelijk juist goed als hij al een beetje zacht en rot aanvoelt en wat donkerder bruin gaat kleuren. En dat is pas laat in het jaar, als de eerste nachtvorst is geweest zijn de mispels op hun best! Dat is dan de tijd om ze te plukken meestal pas in november. Na het plukken de rijpe exemplaren meteen verwerken, de nog harde exemplaren kun je nog wat bewaren, leg ze dan met de platte kant naar beneden op een schaal of stop ze een paar dagen in de vriezer en verwerk ze daarna. Want eenmaal zacht zal de mispel snel echt gaan rotten en is dan niet meer lekker.

Van de week liep ik op straat en daar lag opeens een mispel op de stoep. Ik keek en ja hoor, een prachtige mispelboom bij mensen in de tuin. Je ziet ze heel weinig nog. Ik ken gelukkig een exemplaar in het wild een mooie grote boom die heel veel appeltjes geeft. Want met een appeltje kan je de mispel nog het best vergelijken. De wilde mispel is een boom/heester uit de rozenfamilie net zoals de appelboom. Daar ga ik maar eens snel naar toe deze week!

Je kunt de mispel zo uit de hand eten ze heeft een lichtzoete, kruidige smaak. Maar meestal wordt hij gebruikt voor compote of voor mispelmoes. Mispelmoes maken gaat op dezelfde manier als appelmoes. Je kookt de mispels in stukken met een bodempje water en voegt wat kaneel of speculaaskruiden toe met eventueel wat suiker of honing. Kook ze tot moes en druk ze dan door een grove zeef. Doe de moes kokend heet in schone potten.

De mispel zit boordevol vitamine C en is goed voor de maag en spijsvertering. Vandaar dat zij vroeger ook werd gebruikt om een heilzame likeur van te maken. De stoffen worden opgenomen in de alcohol, als een tinctuur of maceraat. Samen met een aantal wilde kruiden en specerijen een goede maagversterker die bevorderlijk werkt op de spijsvertering.  

Mispelwinterlikeur

  • ca. 300 g mispels
  • 1 à 2 kruidnagels voor elke mispel
  • 300 g suiker of palmbloesemsuiker (let op dan is je drankje wel donker!) of 450 gram honing
  • 1 liter alcohol van minimaal 38° tot 40%
  • 15 korianderzaadjes (gekneusd)
  • 10 jeneverbessen (gekneusd
  • 2 stokjes kaneel
  • twee takjes duizendblad (gehele plant, blad en bloem)
  • 1 nagelkruid wortel (graaf de wortel van een rozet (eerste jaar) van het nagelkruid uit en boen schoon)

Steek de kruidnagels in de mispels, doe de kruiden en de rest van de specerijen samen met de mispels in een glazen pot en overgiet met de alcohol. Laat 2 maanden staan en schud geregeld. Haal dan alle kruiden en specerijen uit de likeur, zeef de likeur en doe deze dan weer terug in de pot met alleen de mispels. Laat nu nog drie maanden staan. Zeef daarna en bewaar in flessen.

 

Geef een reactie