- ca. 600 gram appels
- 150 gram (kokos)boter
- 100 gram palmbloesem suiker
- snufje zout
- halve theelepel wijnsteen bak zuur of bakpoeder
- 100 gram speltmeel
- 3 eieren (of ei-vervanger No-Eggs, een beetje extra bakpoeder en wat haver of rijstmelk kan ook)
- handje vol kruiden zoals munt, citroenmelisse citroenverbena, frambozen blad, teunisbloemen, kaasjeskruidbloem, springzaadbloemen etc…
- halve citroen
- eetlepel vanille aroma of vanillestokje uitschrapen
Schil de appels en snij deze in mooie kleine partjes. Beleg de bodem van een dichte vorm met 50 gram boter en strooi er een laagje suiker overheen. leg hierop een laag met de appelpartjes. Mix het deeg. Meng de boter met de suiker en het zout. Klop de eieren er een voor een bij. Meng dan het meel de kruiden en het aroma en het citroensap er door. (Ik maak zelf vanille aroma door uitgeschraapte vanillestokjes in een flesje met cognac te doen. Je laat het gewoon maanden trekken en vult het steeds aan met stokjes en cognac). Giet het cakebeslag op de appels en bak het geheel ongeveer 30 minuten op 180 graden!
Haal uit de oven, laat een paar minuten afkoelen en zet dan een schotel of bord op de cake. Houd goed vast met een theedoek er over en draai het geheel om. Haal meteen voorzichtig de vorm van de cake af en laat afkoelen.