Kruid van de maand KLEEFKRUID
KRUID VAN DE MAAND: KLEEFKRUID
Kleefkruid, Galium aparine Familie: sterbladigenfamilie (Rubiaceae)
Naam: Galium komt van het Griekse ‘gala’ (melk). Vroeger werden deze planten gebruikt om melk te stremmen (kaasbereiding). Aparine komt van het Griekse ‘apairo’ (grijpen).
Algemeen:
Een dapper kruidje, dat kleefkruid, de naam zegt het al. Kleefkruid houdt zich letterlijk vast aan van alles en nog wat. De stengels bevatten minuscuul kleine haakjes. Om ergens tegenop te groeien en te klimmen maar ze kunnen ook zonder steun heel hoog worden, en soms kleven ze aan elkaar en wordt het een kleefkruidbos! Planten en vruchtjes blijven hangen in de vacht van dieren, maar ook aan je jas, zo worden de vruchten over grote afstand verspreid. Zat jij als kind ook onder de kleverige takjes? Ik wel! Het kleefkruid groeit bijna het hele jaar door. In de winter staat het stil, maar al heel vroeg in het voorjaar komen de nieuwe topjes weer op. Ik heb ze al gezien en geproefd. Als het erg koud blijft dan smaken ze wat bitter maar op een mooie dag is het best de moeite waard om wat toppen te plukken.
Signatuur:
De enorme klimkracht en succesvolle verspreiding van de plant zegt wat over de werking. Kleefkruid is een krachtige versterker voor de gehele constitutie en met name het lymfesysteem. Dit systeem heeft ook geen eigen beweging maar is afhankelijk van je lichaam om te werken, net zoals het kleefkruid afhankelijk is van andere natuur om te groeien.
Alles aan de plant is eetbaar. Alhoewel oppassen met de (weer)haakjes als je de plant rauw eet. De stengel heeft haakjes en de kleverige blaadjes van kleefkruid staan stervormig om de vierkanten stengel. Het plantje heeft een kwetsbaar uiterlijk maar schijn bedriegt. Wordt vaak gezien als onkruid maar dit geheel onterecht! Kleefkruid heeft zich al van af de ijstijd verbreid over de halve wereld.
Kleefkruid is samen met brandnetel en vogelmuur het voorjaarskruid bij uitstek welke gebruikt wordt voor detox theeën en dranken. Het werd vroeger ingezet tegen scheurbuik door vitaminetekorten in de winter.
Geneeskrachtig:
Kleefkruid wordt vaak gezien als belangrijk tonicum voor het lymfatisch stelsel. In het algemeen bij gezwollen lymfeklieren en in het bijzonder de keelamandelen en bij de neus. Ook goed te gebruiken tegen door verkoudheid opgezette lymfe.
Het kleefkruid heeft een mild diuretische (urinedrijvend) werking en bevorderd daarmee de leverwerking, dat en de licht laxerende werking maakt dat het geschikt is voor de voorjaars detox behandelingen. Het kruid heeft een bloedzuiverende en ontstekingsremmende werking.
Daarom wordt het toegepast bij blaasontstekingen en andere problemen van de urinewegen, vooral indien die met pijn gepaard gaan. Het kruid wordt dan vaak gecombineerd met de slijmvliezen verzachtende kruiden, zoals heemstwortel of linde.
Toepassing bij huidaandoeningen, bij neusslijmvlies ontstekingen en bijholteontsteking. Wordt ook wel verwerkt in anti-kanker diëten. Heeft een algemeen versterkende en reinigende werking op het lichaam en kan bijdrage tot groei en herstel van weefsels.
Dosis sap:
Voor deze geneeskrachtige werking wordt aangeraden 3 x per dag 5 á 15 ml vers sap te drinken, wel erbij kauwen!! Dat is heel belangrijk voor de opname van alle vitamine en mineralen. Zonder kauwen geen speeksel en maagsappen en behalve mogelijk ook buikpijn, dus ook zinloos. Dit sap kan ook puur gebruikt worden op je huid bij huidklachten als eczeem of droge plekken. Een fijne voeding en verzorging voor je huid.
Medicinale thee/infusie:
Per halve liter kokend water 4 opgehoopte eetlepels gedroogd of 6 eetlepels vers kruid toevoegen en 10 minuten laten trekken. Het kruid zelf nooit koken. Gedurende de dag slokjes van nemen. Of 3 x per dag een kop van nemen.
Tinctuur:
Pluk het kruid op een mooie droge dag in het voorjaar als het lekker groen en fris omhoogkomt. Laat het even één dag indrogen. Zet dan de takjes op alcohol van 38% in een schone glazen pot. Laat dit 3 weken maceren op een redelijk donkere plek, niet veel langer laten staan dit keer. Daarna giet je de alcohol door een zeef met een doek erin en bewaar je de tinctuur in een bruin glazen flesje. Label met naam en datum. Ø GALIUM.
Inhoud stoffen:
Let op: Er zit cumarines in het kruid, dus niet samen gebruiken met bloedverdunners en bij voorkeur ook niet wanneer je diuretica (plaspillen) gebruikt. Het kruid is ook enigszins bloeddrukverlagend.
Kleefkruid is geschikt om vers te eten.
Kleefkruid is heel geschikt om te persen in een mechanische plantenpers. Net zoals met tarwegras wordt gedaan. WEL ALTIJD GOED KAUWEN!
De zaden in het najaar kun je ook eten. Je kunt ze laten drogen in de oven, vermalen en vervolgens een soort granenkoffie van maken.
Geschiedenis
Kleefkruid wordt al sinds de oudheid gegeten, het kruid komt terug in verschillende oude boeken en gebruiken. Maar dat het veel en veel ouder is wordt aangetoond door archeologische opgravingen in het Noordpoolgebied. Daar zijn zaden van het kleefkruid gevonden die erop duiden dat deze als voedsel voorraad werden bewaard. Kleefkruid past dus uitermate goed in ons dieet. Een supergezonde en goedkope groente die bijna overal groeit, eentje om niet te vergeten dus.
Vroeger zou het kruid ook wel als zeef zijn gebruikt. Handig je bent in het veld moet iets zeven en hup je pakt een bosje kleefkruid om een zeef van te maken. Ik zie het voor me! Ook zou het bij melk- kaas bereiding gebruikt zijn om te zeven en om de melk te laten stremmen.
De hele familie van de sterbladige wordt gebruik als natuurlijk verf middel.
RECEPTEN:
Kleefkruid-smoothie
Alles samen pureren in de keukenmachine of met een staafmixer en meteen opdrinken met kleine slokjes. Erop kauwen alsof je het eet!
Recept Kleefkruidsoep
Bereiding: Snij de ui in stukken. Snijd de aardappel, knolselderij en wildplukkruiden in stukken. Fruit de ui in de olie, bak eerst de droge kruiden en daarna de aardappel en knolselderij even mee. Voeg dan water, peper en zout toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de wildplukkruiden toe, laat nog 1 minuut slinken en pureer de soep met een staafmixer. Proef en voeg naar eigen smaak nog tamari, peper en zout toe.
Recept: Superfood pancakes
Meng het boekweitmeel met het bakpoeder en zout in een kom. Mix in een keukenmachine of met de staafmixer de banaan met het kokoswater en het kleefkruid tot een egale massa. Voeg dan al draaiend het meel toe. Mix totdat je een mooie gladde massa hebt. Roer de teunisbloem of Chi zaadjes erdoor. Rooster de hazelnoten, hak ze fijn en bewaar ze voor garnering. Verhit de kokosolie in een pan en bak 4 kleine pannenkoekjes. Bak ze aan beide kanten bruin. Bak zo in totaal 8 pannenkoekjes. Beleg twee borden met de plakjes avocado, leg de pannenkoekjes erop en schep een eetlepel kwark daarop, garneer met de hazelnoten. Naar smaak eventueel zoeten of zouten!
Aantekening:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….