Dit jaar kwam er opeens een overvloed aan citroengele akker -honingklaver (MELILOTUS OFFICINALIS) in de wilde bloemen tuin! En daar ben ik heel trots op want je ziet de gele variant nog heel weinig in het wild. Veel honingklaver dus en super hoog meer dan anderhalf meter!
Op warme dagen verspreiden ze een honingzoete geur en zwermen de bijen er om heen vandaar de naam (in Latijns Melilotus: mel = honing en lotus = klaver). Met de regen van de afgelopen dagen zijn ze topzwaar geworden en nogal gaan hangen daarom heb ik ze moeten snoeien. Voor wie nog graag een bosje wil mag ze komen halen! Hieronder het recept voor een creme van dit medicinale kruid met ontstekingsremmende werking (antibiotisch)en inmasseren tegen pijn in gewrichten!
Je kunt de bloemtoppen ook gebruiken als medicinale thee bij darmkolieken, en darm/ onderbuik krampen. Inwendig heeft het een gunstige werking vooral op bloedvaten en lymfecirculatie.
Je kunt het kruid ook drogen voor de geur, het ruikt heerlijk, hooiachtig, zoetig en werkt rustgevend! Het zou ook tegen hoofdpijn werken maar sommige mensen zouden er misslijk van kunnen worden (waarschijnlijk door de cumarine). Kennelijk behoor ik daar niet toe want mijn zolder hangt al vol, daar maak ik later kussentjes van voor de zachte verwarmende geur en het werkt tegen insecten!
Pas op met gebruik van gedoogde bladeren als thee want tijden het drogen kunnen gifstoffen ontstaan.
Gele akkerhoningklaver crème:
Snij 6 gram verse klavertoppen in stukjes. Doe 2 gram kruid in een potje met 25ml wodka en doe 4 gram kruid in een potje met 50 ml (amandel)olie. Laat ze beide 9 dagen in het licht staan en keer ze af en toe om. Giet dan de olie en de alcohol apart door een zeef bekleed met kaasdoek, wring het kaasdoek uit. Verwarm de olie op laag vuur of au-ban-marie, mag zeker niet heet worden, en smelt er 5 gram goede bijenwas door. Neem van het vuur en klop er dan het alcohol mengsel door totdat het een mooie crème-achtige massa wordt. Laat het afkoelen en bewaar in schone bruin glas potjes. Vergeet niet te etiketteren!
Citroengel akkerhoningklaver staat op de rode lijst, maar is thans niet bedreigd.
©casanatura2016