Citroenmelisse

Citroenmelisse is een echt superkruid, een goede bijenplant ook, deze insecten zijn er dol op en vaak wordt melisse dicht bij de korven geplant om de bijen in de buurt te houden. Het Griekse woord ‘Melissa’ betekend ‘bij’ en het zou in de tempel van Diana een gewijd kruid zijn geweest.

Melissa officinalis is de officiële naam van dit lid van de familie van de lipbloemige. En wordt al sinds duizenden jaren door mensen verbouwd en gebruikt als geneeskrachtig kruid. Ook in Nederland wordt het al zo lang in (kruiden)tuinen aangeplant zodat je melisse ook in wild tegen komt. In Arabië wordt het kruid veelvuldig gebruikt en zeg men dat: “thee van citroenmelisse het hart vrolijk en gelukkig maakt”. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de rustgevende werking van citroenmelisse op de zenuwen. Je kunt het dan ook de hele dag drinken als thee maar ook in de zomer met bronwater en een takje munt of komkommer kruid bijvoorbeeld, eerst kneuzen en dan een paar uur laten trekken.

Het kruid werk ontspannend en krampstillend bij alle aandoeningen van nerveuze aard en zou ook helpen tegen depressie.

Ook bevorder het de spijsvertering en wordt het aangeraden als thee met b.v. hop voor slechte slapers. Het werd genoemd om zijn ontstekingsremmende werking. Het sap of een sterk aftreksel van het kruid wordt gebruikt als huidverzorging, ruikt ook bijzonder fijn. Want behalve de helende werking is het ook een heel lekker fris naar citroen ruikend en smakend plantje.

Dus heerlijk! Versnippert in salade, over vis en allerlei groente gerechten, niet meekoken of bakken. Je kunt citroenmelisse ook drogen, pluk de toppen vlak voor de bloei en droog ze in een donkere geventileerde ruimte niet warmer dan 35 graden binnen 7 dagen. Het vreemde is dat het kruid na het drogen geen lekkere geur meer heeft maar nog wel werking heeft. Invriezen kan ook.

Citroenmelisse kun je al verbouwen op een balkon of vensterbank want de plant is niet veeleisend, makkelijk te delen of stekken, na het toppen groeit hij weer verder en zij komt elk jaar weer terug.

Houd van licht maar niet in de volle zon, zet er eentje in je tuin in het wild of op balkon en maak er dankbaar gebruik van!

©casanatura

Geef een reactie